NavMenu

CEKOR: Proizvodnja struje iz lignita u Srbiji neisplativa

Izvor: Beta Ponedeljak, 30.08.2021. 13:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvodnja struje iz lignita u Srbiji nije isplativa, pa je u najkraćem roku potrebno preduzeti korake kako bi prestalo zaduživanje za zastarele i prljave tehnologije, pokazala je Studija "Stvarna cena struje iz uglja u Srbiji" Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR).

U toj studiji, koju su uradili naučni saradnik Instituta tehničkih nauka Ilija Batas Bijelić, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Molnar i Zvezdan Kalmar iz CEKORA, navodi se da su fiksni troškovi proizvodnje termoelektrana, koji ne zavise od obima proizvodnje i koji postoje i kada je proizvodnja nula, veoma visoki i iznose tri četvrtine ukupnih troškova, kao i da su troškovi održavanja sistema izuzetno visoki.

- Pogubno je dalje ulagati u stari način proizvodnje, koji javno preduzeće Elektroprivredu Srbije (EPS) vodi u sve veće gubitke. Kako bi se preduzeće očuvalo i učinilo konkurentnim u budućnosti treba razmotriti alternativne investicione mogućnosti - navodi se u studiji, a saopštio je CEKOR.

Stvarna cena uglja u Srbiji je, kako se navodi, dva do četiri puta veća je od one koju građani i kompanije plaćaju kroz račun za struju. Upoređujući cenu po kojoj se struja u Srbiji proizvodi sa cenom koju građani i privreda trenutno plaćaju, a koja u plavoj tarifi na jednotarifnom brojilu iznosi 47,6 EUR po megavat satu dok je na višoj dnevnoj tarifi na dvotarifnom brojilu 54,5 EUR po megavat satu stručnjaci su u studiji zaključili da stvarna cena struje iznosi preko 62 EUR po megavat satu.

Dodaje se da razlika do koje se došlo između ove dve cene, one koja se trenutno plaća i one koliko bi ona trebalo da iznosi, govori koliko se plaća za proizvodnju struje iz lignita, a da to potrošač ne vidi, jer su ti troški nastali po nekim drugim osnovama, subvencijama, ekološkim štetama kao što su zagađivanje vode, vazduha, upotreba zemljišta radi odlaganja "jalovine" i pepela, narušavanja zdravlja stanovništva.


Dodatno je, kako se navodi, objašnjeno na koji način se stvarna cena struje iz lignita pri integraciji u elektroenergetski sistem ne vidi, jer je skrivena veoma niskom cenom hidroenergije.

- Na osnovu dostupnih javno objavljenih finansijskih izveštaja JP EPS došlo se do prosečne cene koštanja struje iz lignita u periodu 2017-2019. godina od oko 71 EUR po megavat satu, a imajući u vidu da je na tržištu SEEPEX prosečna cena električne energije bila u rasponu od 45-55 EUR po megavat satu studija ukazuje na to da je gubitak javnog predzeća na proizvodnji struje na nivou 17-26 EUR po megavat satu - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na ovako izračunatu osnovu nadograđeni eksterni troškovi, ekološki i zdravstveni, čime cena struje iz uglja postaje još veća i dostiže iznos od 108-207 EUR po megavatsatu što pokazuje da su stvarni troškovi tri-četiri puta veći od onih koji se plaćaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.