NavMenu

Novi tender EDS-a - prilika za jačanje i razvoj domaće industrije pametnih brojila

Izvor: Promo Sreda, 19.04.2023. 15:25
Komentari
Podeli
(Foto: Sitel-Mirkoelektronika)
Republika Srbija ubrzanim tempom nastavlja sa ulaganjima u energetski sektor i modernizaciju kapaciteta. Prateći evropske i svetske trendove i potrebe domaćeg tržišta, Elektrodistribucija Srbije nedavno je raspisala tender kojim se planira nabavka gotovo pola miliona pametnih brojila koja mere sve parametre potrošnje i čije će benefite osetiti svi – od domaćinstava do Elektroprivrede Srbije. Ovo je najveće ulaganje u nabavku savremenih mernih uređaja do sada, a vrednost tendera je 100 mil EUR.

Srbija je jedna od retkih zemalja na svetu koja ima i sopstvenu proizvodnju pametnih brojila. Međusobna saradnja tri proizvođača do sada je rezultirala uspešnom ugradnjom novih tipova uređaja za domaće tržište. Kako ističu predstavnici ovih kompanija, očekuje se dalji nastavak saradnje sa lokalnim distributerom električne energije kako bi uposlili domaće stručnjake, ojačali lokalnu ekonomiju i dali svoj doprinos unapređenju domaćeg energetskog sistema.

- Ponosni smo na dosadašnju uspešnu saradnju sa Elektrodistribucijom Srbije i radujemo se novim projektima. Proizvodnja gotovo 500.000 pametnih brojila je prilika za nastavak naše dalje saradnje. Domaća industrija brojila spremna je da udruženim snagama odgovori na sve zahteve. U pitanju je veliki projekat kojim se na najbolji način pokazuje spremnost Vlade Republike Srbije i menadžmenta EDS-a da unapredi kvalitet života svih građana. Rezultat projekta je dodatna šestina domaćinstava u Srbiji sa pametnim brojilima. To je korisno kako za potrošače i prozvođača energije, tako i za dalji rast i razvoj naše zemlje. Ulaganje u energetski sistem pokazuje odlučnost naše zemlje da u veoma turbulentnom periodu za ceo svet unapred planira projekte kojima će ojačati domaći elektroenergetski sistem – rekao je direktor kompanije Sitel d.o.o. Beograd Srđan Tepavac.

(Foto: Meter&Control)
O kvalitetu i funkcionalnosti pametnih brojila domaćih proizvođača govori činjenica da se ovi uređaji konstantno unapređuju uz poštovanje svih evropskih i svetskih standarda, što omogućava stabilnu proizvodnju, isporuku i potrošnju električne energije kako u Srbiji tako i na brojnim svetskim tržištima.

- Nastavak razvoja energetske infrastrukture doprinosi smanjenju gubitaka, modernizaciji sistema i daljinskom upravljanju potrošnjom električnom energijom. Domaća brojila ni po čemu ne zaostaju u odnosu na svetske. Svima nama je od izuzetne važnosti da pratimo sve trendove u ovoj oblasti i inovacijama posvećujemo posebnu pažnju u procesu proizvodnje. Zajednička realizacija ovog projekta za koji je tender raspisala Elektrodistribucija Srbije doprineće ne samo modernizaciji energetskog sistema naše zemlje, već i jačanju izvoznog potencijala Srbije – istakao je Igor Vujičić, izvršni direktor kompanije Meter&Control.

Do sada je EDS na godišnjem nivou uspevao da izvrši zamenu oko 100.000 brojila godišnje, dok je trenutno otvorenim tenderom predviđena zamena skoro pet puta više zastarelih brojila i to za područja Beograda i Novog Sada u narednih godinu dana.

Uprkos nestašici čipova i drugih materijala na svetskom tržištu, domaći proizvođači takođe naglašavaju da nemaju problema sa repromaterijalima i da su ih na vreme obezbedili.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.