NavMenu

Fabrika stiropora "Austrotherm" od sledeće godine izvozi u BiH, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju

Izvor: Pregled Utorak, 06.12.2005. 15:29
Komentari
Podeli

Fabrika stiropora „Austrotherm” počela je proizvodnju sredinom 2003. godine, sa investicionim ulogom od tri i po miliona evra, u industrijskoj zoni Valjeva, na placu površine 12.000 kvadratnih metara. Površina hale, u kojoj je najmodernija oprema austrijske proizvodnje, je 3.800 kvadratnih metara. Godišnji kapacitet je 400.000 kubnih metara ili ako se to prevede u uobičajene ploče dobila bi se površina od osam miliona kvadratnih metara. U početku je zapošljavala 24, a sada ima 35 radnika, od kojih je deset u režiji. U ovom trenutku još nije doneta odluka da li će se ići u proizvodnju ambalažnog stiropora. Ukoliko se to desi broj radnika će se značajno povećati. Razloga za to ima. Ne treba zaboraviti skori, najverovatnije u septembru naredne godine, početak rada fabrike velikih kućnih aparata „Gorenja” u Valjevu, koji je veliki potrošač ove vrste stiropora. Na drugoj strani, dvadesetak kilometara od grada, u Mionici, je „Fima” koja već trideset godina ima tu proizvodnju. Vlasnik valjevske fabrike „Austrotherm GmbH” iz Vopfinga, Austrija, koji proizvodi sve vrste stiropora ima u Austriji i zemljama istočne Evrope 15 firmi.

Dragomir Ilić, direktor „Austrotherma” u Valjevu, kaže da su planove ispunili i prebacili. To je osnovni razlog što je usledila još jedna investicija. Do kraja godine otvoriće proizvodne pogone u Nišu i Srbobranu. Pogon u Nišu će biti jedini proizvođač, za SCG, nove vrste izolacionog stiropora, stirodura. Tako će „Austrotherm” u Srbiji, naredne godine, zapošljavati 110 radnika.

Od otvaranja fabrike stalnu su ulagali. Lane je za automatsku pakericu dato 100.000 evra, ove godine su kupili mašinu koja automatski radi falc, koja je koštala 70.000 evra. Do sada su bili orijentisani na domaće tržište, a u narednoj godini planiraju izvoz u BiH, Bugarsku, Rumuniju, Makedoniju… Imaju sestrinske firme u Sofiji i Bukureštu koje će povlačiti stiropor iz Srbije, odnosno iz novog pogona u Nišu, koji je projektovan da polovinu proizvodnje izveze.

Valja podsetiti da je „Austrotherm” prva grinfild investicija u Valjevu. Sve je urađeno bez velike pompe i u rekordnom roku za samo pet meseci, od 21. janura, do poslednjeg dana juna 2003. godine, kada je počela proizvodnja. Nije beznačajno što je glavni izvođač bila austrijska firma uz podršku valjevskih preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.