NavMenu

Svetska banka povećala prognozu rasta crnogorske ekonomije na 7,1%

Izvor: Mina Sreda, 31.03.2021. 16:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Svetska banka (SB) povećala je prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 7,1%. Statističari SB su u januaru prognozirali rast crnogorske privrede u ovoj godini od 6,1%.

U SB ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) očekuju usled niske baze i pod pretpostavkom da se turizam oporavi na 55% nivoa iz 2019. godine.

- Predviđa se da će se ukupni izlazni gubitak u potpunosti nadoknaditi tek 2023. godine, kada se očekuje rast ekonomije od 3,5% - navodi se u objavljenom izdanju ažuriranog ekonomskog izveštaja SB za region u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Predviđa se da će završetak uvozno zavisne deonice auto-puta i jači izvoz, predvođen oporavkom turizma, smanjiti deficit tekućeg računa na 13 i deset odsto u narednoj i 2023. godini.

SB je navela da je crnogorska ekonomija u prošloj godini pala 14,9%. Takođe, za narednu godinu prognozirala je jačanje ekonomije od 4,5%, što je više u odnosu na prognozu iz januara kada je prognoziran rast od 3,9%.

- Crna Gora je pretrpela vrlo duboku recesiju u prošloj godini, koja se procenjuje na 15%. Kriza je razotkrila strukturne izazove i ranjivosti Crne Gore, preokrenuvši ekonomske i socijalne dobitke poslednjih godina - navodi se u izvještaju SB.

U te ranjivosti spadaju, kako su rekli, nedostatak fiskalnog prostora, mala proizvodna baza i niska diverzifikacija ekonomije, slabosti poslovnog okruženja, a u budućnosti i socijalne nejednakosti.

- Crna Gora je prošle godine doživela prvu demokratsku promenu vlasti. Nova Vlada posvećena je ubrzanju reformi, jačanju vladavine zakona i borbi protiv korupcije. Ovo, zajedno sa jakim fiskalnim i upravljanjem dugom, kao i nezavisnim i odgovornim državnim institucijama, omogućilo bi inkluzivniji i rast vođen privatnim sektorom, kao i efikasno pružanje usluga građanima - rekli su iz SB.

Iz banke su podsetili da je u decembru prošle godine Crna Gora emitovala emisiju obveznica od 750 mil EUR sa kamatnom stopom od 2,875% za predfinansiranje dospjelih dugova i ovogodišnjeg fiskalnog deficita.

U SB prognoziraju da će će javni dug Crne Gore, koji je u prošloj godini iznosio 104,8% BDP-a, vratiti na nivo pre krize 2023. godine.

- Ta putanja smanjenja duga može biti strmija ili ravnija, u zavisnosti od Vladinih srednjeročnih budžetskih planova, koji su još nepoznati - rekli su iz SB i dodali da su sprovođenje zdrave i verodostojne fiskalne politike imperativ održivosti duga.

Javni dug će, prema prognozama SB-a, u ovoj godini da iznosi 90,1% BDP-a, a naredne godine 82,3% BDP-a. SB predviđa da će se javni dug smanjiti 2023. godine na 77,7% BDP-a.

Izgledi za zapošljavanje, kako su naveli, ostaju visoko neizvesni i zavisiće od oporavka radno-intenzivnih sektora.

Predviđa se da će se stopa siromaštva smanjiti na 17,9% u ovoj godini.

- Kako bi se ubrzao oporavak i održao inkluzivni rast i smanjenje siromaštva, Crna Gora mora zadržati makroekonomsku stabilnost, osigurati efikasnost pružanje javnih usluga i pažljivo upravljati prirodnim resursima - rekli su iz SB.


U izveštaju SB se navodi da će ekonomije rastućih i zemalja u razvoju u regionu Evrope i centralne Azije ove godine ostvariti rast od 3,6%, zahvaljujući oporavku izvoza i stabilizaciji cena industrijskih proizvoda, što delimično neutrališe ponovno rasplamsavanje pandemije krajem prošle godine.

- Umeren rast u ovoj godini uslediće nakon kontrakcije od dva odsto u prošloj godini, zbog poremećaja prouzrokovanih Covid-19. Ekonomski pad je bio manji od predviđenog usled oporavka Turske, koji je bio snažniji od predviđenog, i otpornosti Rusije, kao dve najveće ekonomije u regionu - navodi se u izveštaju.

Oporavak industrijske proizvodnje, povećana izvozna potražnja, veće cene roba i fiskalna i monetarna podrška doprinjeli su ostvarivanju takvog rezultata.

Najteže su pogođene ekonomije koje u velikoj meri zavise od usluga i turizma, imajući u vidu da su mere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja dovele do trajnijeg slabljenja.

Očekuje se da će stopa regionalnog rasta u narednoj godini dostići 3,8%, kako efekti pandemije budu postepeno slabili, a trgovina i investicije ubrzavale rast.

- Takođe, očekuje se da će pandemija poništiti makar pet godina rasta prihoda po stanovniku u nekoliko ekonomija u regionu i povećati broj siromašnih, u velikoj meri usled gubitka radnih mesta - zaključuje se u izveštaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.