NavMenu

Srbija "statistička greška" u američkom uvozu - "Hemofarm" svetla tačka

Izvor: Danas Petak, 30.04.2010. 10:53
Komentari
Podeli

Posle UN sankcija i NATO intervencije, prekida i obnove diplomatskih kontakata (90-ih godina prošlog veka), SAD su decembra 2003. potpuno normalizovale trgovinske odnose sa Srbijom. To je za Beograd prodrazumevalo i obnavljanje statusa "najpovlašćenije nacije" - sa svim pratećim pogodnostima koje su iz toga proizilazile u izvozu naših proizvoda na najveće svetsko tržište.

Dve godine kasnije, sa američke strane otišlo se i korak dalje. Bušova administracija stavila je Srbiju (u tandemu sa Crnom Gorom) na listu korisnika svog Opšteg sistema preferencijala, kojim je omogućen bescarinski izvoz u Ameriku za više od 4.600 proizvoda. Ta povlastica ostala je na snazi i posle raspada državne zajednice.

Novembra 2005, u Vašingtonu je održana i veoma ambiciozna konferencija privrednika i eksperata dveju zemalja na temu razvoja međusobne trgovine i omogućavanja prolaza američkom kapitalu na područje Zapadnog Balkana. Istovremeno, u tim razgovorima i dogovorima evidentna je bila i veoma izražena spremnost brojnih predstavnika države i biznisa sa srpske strane da se apsolutno iskoristi prilika za povratak na tržište SAD. Deklaracije sa tog vašingtonskog skupa - bar kad je reč o našem delu te "dvosmerne ulice" - uglavnom se nisu pomerile dalje od papira. Nekako simbolično, u tom periodu (posle marta 2007.) ovdašnja ambasada Srbije ostala je i bez savetnika za ekonomska pitanja. Dotadašnji je završio mandat i vratio se u Beograd, ostavljajući za sobom upražnjeno mesto na našem glavnom diplomatskom punktu za osmišljavanje i podsticanje američkih investicija u Srbiji i izvoza Srbije u SAD.

Nedavno je, međutim, iz vlade Srbije stigao nagoveštaj da bi na tom terenu ipak moglo da bude nekakvog pomaka. U okviru šire međunarodne akcije, u 28 država širom sveta - pod parolom "Promeniti imidž Srbije" - u Beogradu je promovisan Milomir Ognjanović (takođe kadar ovdašnje dijaspore) za našeg ekonomskog diplomatu u Americi (i Kanadi). Predviđeno je da pomenuti američki Srbin bude stacioniran pri konzulatu u Čikagu, imajući u vidu činjenicu da se iz tog centra pokrivaju čak 22 federalne države SAD, kao i brojnost naše dijaspore u tom regionu.

Novopostavljeni promoter u SAD biće formacijski u diplomatskom sastavu čikaškog Konzulata Srbije, ali praktično u nadležnosti i na platnom spisku Dinkićevog Ministarstva ekonomije, koje je odabralo njega i njegove buduće kolege po belom svetu. Najavljeno je da će Ognjanović prevashodno biti angažovan na "predstavljanju potencijala Srbije u razvoju informacionih tehnologija, elektronike, poljoprivredne proizvodnje, hemijske, farmaceutske i prehrambene industrije, proizvodnje auto-delova i mašina i svega ostalog".

- Naš posao neće biti da sedimo u kancelariji i šaljemo različite izveštaje o ekonomskoj situaciji zemalja u kojima se nalazimo, već da budemo desna ruka srpskim firmama zainteresovanim za plasman robe u inostranstvu. Ekonomske diplomate kontaktiraće sa dijasporom, a biće aktivne i u medijima zemalja u kojima službuju, kako bi se promenio negativni imidž Srbije u svetu - objasnio je nedavno Ognjanović.

Posao koji očekuje našeg ekonomskog diplomatu u Čikagu neće biti jednostavan. Pomenimo samo jedan detalj: u američkom uvozu 2009. godine - sveukupne vrednosti od skoro 2.000 mlrd USD - Srbija je učestvovala sa simboličnih šesdesetak miliona dolara. Što bi se reklo, na nivou "statističke greške".

Da u tom tunelu, međutim, ima i za nas svetle tačke govori primer vršačkog "Hemofarma" koji, polako ali sigurno, krči pute na ovom zahtevnom i zahvalnom tržištu. Pun rezultat tog proboja cifarski će se tek iskazati, ali već postaje evidentan: posle rigoroznih testova (uključujući i ekspertsku kontrolu proizvodnje u Vršcu) američka Nacionalna agencija za hranu i lekove izdala je 2008. godine "Hemofarmu" sertifikat za uvoz bolničkog preparata "Metilprednizolon", u dvokomornoj bočici, od 25 i 40 miligrama.

- Reč je o sterilnom i aspirogenom bolničkom leku, koji mora da primi svaki pacijent u pripremi, tokom operacije i u postoperativnom tretmanu To je lek koji sprečava infekciju, visoku temperaturu, bolove i sve ostale moguće komplikacije, kad se otvara organizam prilikom operacija i uopšte u situacijama kad se izlaže velikim rizicima - kaže za "Danas" Nebojša Vujović, od 2001. direktor "Hemofarm USA" (poznat, inače, i iz prethodnog perioda kao ataše i otpravnik poslova u ambasadi SRJ u Vašingtonu, a i kasnije, u vreme prekida odnosa sa SAD i intervencije NATO, kao visoki funkcioner Sekretarijata za inostrane poslove u Beogradu).

"Metilprednizolon" se transportuje preko hamburške luke kompaniji "Hospira" iz Čikaga, strateškom partneru s kojim Hemofarm ima desetogodišnji ugovor. "Hospira" je najveći snabdevač medikamentima američkih zdravstvenih ustanova, vršački preparat deficitaran je na ovom tržištu, tako da je to sad otvorilo put ovom leku u državne, privatne i vojne bolnice širom SAD. Jedan pogon nove "Hemofarmove" fabrike u Vršcu potpuno je usmeren na proizvodnju tog preparata za američko tržište, a planira se (imajući u vidu interesovanje strateškog partnera) da se za tu proizvodnju osposobi i jedna fabrika u Republici Srpskoj. U završnoj fazi su pregovori za plasman oralnih i još nekih generičnih lekova preko lanaca vodećih apoteka (CVS, Volgrins i još neki), što će, prema Vujovićevim uveravanjima, učiniti da vrednost izvoza vršačkih preparata u SAD dostigne, do kraja 2012. godine 50 mil USD.

Ove godine izvoz oko 60 mil USD

Poređenja unazad par godina govore o konstantno silaznoj liniji u ekonomskoj razmeni Srbije sa SAD. Vrednost našeg ondašnjeg izvoza od oko 110 mil USD, spala je na perspektivu da ove godine bude ispod 60 mil USD. Podaci Privredne komore Srbije govore da je ukupna vrednost izvoza Srbije u SAD u januaru i februaru 2010. iznosila nešto više od 9,2 mil USD. Pored "Hemofarma", tu listu od 92 izvoznika predvode užički "Prvi partizan", Valjaonica bakra Sevojno i "Rumaguma" - svi sa proteklom dvomesečnom realizacijom na američkom tržištu ne većom od milion-dva dolara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 30.4.2010.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.