NavMenu

Da li će biti novog moratorijuma na otplatu kredita?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 10.12.2020. 14:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jat036/shutterstock.com)Ilustracija
Sa najnovijim talasom epidemije krenula su očekivanja i nagađanja da li će i sada, kao prethodna dva puta, biti moratorijuma na otplatu kredita, a u Narodnoj banci Srbije tim povodom kažu da prate situaciju u finansijskom sektoru i preduzimaju aktivnosti za ublažavanje efekata krize izazvane koronavirusom.

Naglašavaju da pritom imaju u vidu potrebu da banke, u skladu sa sopstvenom poslovnom politikom i procenama, omoguće održivo reprogramiranje obaveza svojim klijentima.

U bankama se može čuti da ima izvesnih naznaka prema kojima se, ipak, može očekivati i treći moratorijum na otplatu kredita, koji ne mora nužno biti isti kao dva prethodna, ali da nije za očekivati da njegova primena krene pre početka sledeće godine.

U NBS podsećaju da je centralna banka od nastupanja vanredne zdravstvene situacije u zemlji, u skladu sa svojim nadležnostima preduzela brojne aktivnosti kako bi pomogla građanima i privredi i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema.

Tako su dužnicima banaka i davalaca finansijskog lizinga omogućena dva moratorijuma. To su martovski u trajanju od najmanje tri meseca i julski koji se odnosio na rate koje su dospevale između 1. avgusta i 30. septembra, kao i obaveze dospele u julu, koje dužnik nije izmirio.

Mere i njihovo trajanje su, objašnjavaju u Narodnoj banci, pažljivo odmeravane kada je reč o mogućim poteškoćama sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti.

Dodaju da je u nameri da pronađe najbolji način za pomoć dužnicima u aktuelnim vanrednim okolnostima, NBS osim moratorijuma kao obavezne olakšice, kreirala i regulatorne pretpostavke za odobravanje drugih olakšica u pogledu otplate obaveza dužnika banke i olakšanog pristupa finansiranju stanovništva.

Među njima su i mogućnosti refinansiranja ili promene datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, zatim produžetka roka otplate stambenih kredita, olakšanog pristupa stambenim kreditima.

Kada je reč o dužnicima iz sektora privrede NBS je delovala, i kao jedna od vodećih institucija u uspostavljanju garantne šeme za pomoć privredi kao i podrške još povoljnijem dinarskom finansiranju kroz tu šemu, navode iz Narodne banke Srbije.

Prvi tromesečni moratorijum, prema podacima NBS, iskoristilo je 91% dužnika koji su prihvatili zastoj u otplati kredita, dok je drugi moratorijum prihvatio nešto manji broj dužnika, oko 82% ili više od dva i po miliona dužnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.