NavMenu

MUNJIZA: Ko kupi Ledo i Frikom kontrolisaće tržište regiona

Izvor: Tanjug Nedelja, 22.11.2020. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Screenshot)
Investitori koji kupe kompanije Ledo i Frikom, koje posluju u sastavu hrvatske Fortenova grupe, steći će kontrolu nad celim tržištem regiona, procenjuje Drago Munjiza, osnivač i menadžer konsultantske kompanije Jakov Viktor u Zagrebu.

- Te kompanije su "zlatna koka" bivšeg koncerna Agrogor, a grupa koja prozvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontroliše preko 500.000 "frižider" u regionu ex Jugoslavije. Zato, onaj ko kupi te dve kompanije, on kontroliše celo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto - kaže Munjiza.

Očekuje da će kupac biti investicioni fond sa Zapada u saradnji sa najvećim multinacionalkama koje su i pre pokazivale interesovanje za te kompanije.

Fortenova grupa, naslednik koncerna Agrokor, oglasila je početkom novembra prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda Ledo u Hrvatskoj Ledo Čitluk u BiH, i Frikoma u Srbiji.

Prema procenama Munjize, cena ovih kompanija mogla bi da dostigne 10 do 12 puta EBTIDA marže (dobit pre poreza, kamata deprecijacije i amortizacije), a novac će verovatno iti upotrebljen za restrukturiranje finansijske pozicije grupe, koja je, po njemu, sada potcenjena.

- Ja lično bih voleo da vidim kupce iz regiona, jake hrvatske, srpske i slovenačke kompanije kao što su, na primer, Podravka ili Polimark - kaže Munjiza za Magazin Biznis.

Takođe predviđa da će u budućnosti biti prodavane i ostale jake kompanije iz sastava Fortenove.

- Kompanije će se prodavati u paketu, kao što se prodaje i Ledo grupa. Očekujem prodaju Jamnica grupe posle Ledo grupe, a nakon toga i maloprodajnih lanaca. Alternativa je da vlasnici odluče da ojačaju i maloprodaju i da Fortenova postane de facto maloprodajna grupa koja se širi u regiji. Ne verujem da je sada ikome jasno koji će od ta dva puta na kraju izabrati - dodaje Munjiza.

Smatra da je Merkator jedna od najboljih kompanija unutar Fortenova okruženja, te da je za očekivati da će biti meta konkurencije i potencijalnih investitora.

- Verujem da vlasnici imaju dilemu oko dve strategije koje sam već opisao - zaključio je Munjiza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.