NavMenu

Izveštaj o inflaciji NBS: U narednoj godini očekuje se više nego potpun oporavak od krize

Izvor: eKapija Sreda, 18.11.2020. 13:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: OPOLJA/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je na svom sjatu Izveštaj o inflaciji - novembar 2020, koji sadrži analizu aktuelnih makroekonomskih kretanja i nove projekcije inflacije i ekonomske aktivnosti.

Narodna banka Srbije je korigovala naviše projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, sa -1,5% na -1%, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi, kako navode:

- U narednoj godini očekujemo više nego potpun oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 6%.

Eksterna neravnoteža je, u skladu s očekivanjima centralne banke, smanjena – deficit tekućeg računa platnog bilansa niži je za 15% u prvih devet meseci u poređenju sa istim periodom prethodne godine i bio je u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan i u uslovima pandemije.

- Kao i u prethodnih sedam godina, inflacija u Srbiji je na niskom i stabilnom nivou i tokom pandemije. Ona će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, pri čemu će u ostatku ove i tokom naredne godine biti bliža donjoj granici cilja - navedeno je.

Kretanja u realnom sektoru u periodu od prethodnog Izveštaja

Ekonomski oporavak u proteklih pet meseci u većini proizvodnih i uslužnih delatnosti bio je brži od očekivanja NBS, tako da procenjujuda je bruto domaći proizvod u trećem tromesečju, po isključenju delovanja sezonskih faktora, ostvario rast u odnosu na prethodno tromesečje od 7,7%, dok je na međugodišnjem nivou njegov pad usporen na 1,3%.

- Brži od očekivanog bio je pre svega oporavak u industriji i trgovini. Pored toga, prinosi glavnih kultura upućuju na to da je ovogodišnja poljoprivredna sezona bolja od prošlogodišnje, koja je takođe bila natprosečna. S druge strane, usled efekta visoke baze, očekivan je niži nivo aktivnosti u građevinarstvu u trećem tromesečju nego u istom periodu prethodne godine. Posmatrano s rashodne strane, u odnosu na prethodno tromesečje, oporavile su se pre svega privatna potrošnja i privatne investicije, čemu su doprinele preduzete mere monetarne i fiskalne politike - navedeno je u Izveštaju.

Smanjenje eksterne neravnoteže koje je usledilo od aprila u skladu je sa očekivanjima Narodne banke Srbije.

Oporavak robnog izvoza prethodnih meseci rezultirao je gotovo dostizanjem njegovog pretkriznog nivoa. Tome je u velikoj meri doprineo oporavak izvoza auto-industrije, koji se, nakon znatnog zastoja u aprilu, već u septembru gotovo u potpunosti normalizovao.

- Iako ponovno širenje virusa predstavlja rizik, ostvarenje u prvih devet meseci u skladu je s našom projekcijom smanjenja deficita tekućeg računa na oko 5% bruto domaćeg proizvoda ove godine, a kao i prethodnih pet godina, tekući deficit će biti u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Projekcija bruto domaćeg proizvoda

Imajući u vidu manji pad ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju i brži oporavak od očekivanog tokom trećeg tromesečja, projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu NBS je korigovala sa -1,5% na -1,0%.

- Domaći faktori bi mogli uticati na to da rezultat ove godine bude i bolji od nove projekcije, ali treba imati u vidu i pogoršanje epidemiološke situacije u svetu, koja može dovesti do novog usporavanja eksterne tražnje i odraziti se na sporiji oporavak našeg izvoza - navedeno je.

Posmatrano s rashodne strane, viša projekcija bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od očekivanog oporavka investicija, čemu je doprinela pre svega realizacija infrastrukturnih projekata, koja nije prekidana ni tokom drugog tromesečja, kao i zadržani povoljni uslovi finansiranja.

- Posmatrano s proizvodne strane, projekciju bruto domaćeg proizvoda povećali smo zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih sektora, kao i bolje poljoprivredne sezone - stoji na sajtu NBS.

Projekcija inflacije

Tokom trećeg tromesečja međugodišnja inflacija kretala se u skladu s očekivanjima NBS, oko proseka za proteklih sedam godina, i u septembru i oktobru iznosila je 1,8%.

- I u narednom periodu očekujemo da će se inflacija kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, do kraja 2021. godine. Inflacija će početi postepeno da se kreće ka centralnoj vrednosti cilja od 3%, ali će ostati ispod nje i u 2022. godini - navode.

U odnosu na avgustovsku projekciju, nova projekcija inflacije za 2021. godinu na blago je višem nivou. Na nešto višu projektovanu inflaciju utiče veći očekivani rast cena hrane u uslovima rasta svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda u periodu od prethodne projekcije, kao i delovanje baznog efekta kod cena mesa (sezonski rast cena mesa u periodu maj–septembar ove godine je izostao najverovatnije zbog pandemije i prekomerne ponude mesa u Evropskoj uniji).

U periodu od prethodnog Izveštaja o inflaciji, referentna kamatna stopa zadržana je na nepromenjenom nivou od 1,25%.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.