NavMenu

Lakše do razvojnih projekata za Gradišku, Srbac, Kozarsku Dubicu i Laktaše - LAG Savus planira izradu strategije ruralnog razvoja regije

Izvor: eKapija Utorak, 27.10.2020. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)Ilustracija
Udruženje Lokalna akciona grupa Savus (LAG Savus) osnovano je 2012. radi unapređenja ruralnog i regionalnog razvoja, strateškog planiranja i sticanja novih znanja i vještina. Teritoriju regije u sklopu kojih djeluje LAG Savus čine grad Gradiška i opštine Srbac, Kozarska Dubica i Laktaši.

Kako je istakao za eKapiju Nemanja Davidović, koordinator za LAG Savus u Gradu Gradiška, veza između regionalnog i ruralnog razvoja prvenstveno se ogleda u činjenici da svaki regionalni razvoj, u manjoj ili većoj mjeri najčešće obuhvata i ruralna područja.

- Svaka politika razvoja i revitalizacije ruralnih područja s druge strane, trebalo bi biti uklopljena u regionalni kontekst sa stanovišta resursa, potreba i mogućnosti za održivost razvojnih rješenja - objašnjava.

Davidović kaže da jedna od najznačajnijih aktivnosti mora da bude i brendiranje regije, kako bi regija postala prepoznatljiva na tržišu, kako na lokalnom tako i na državnom, ali i globalnom.

- Brendiranje bi predstavilo veliki iskorak regije za budući razvoj i ulaganja u razne privredne grane. Prepoznatljivost brenda daje novu snagu i daje šansu za nove razvojne projekte - smatra Davidović.

Lag područje, kaže, sa značajnim kapacitetima za razvoj poljoprivrede i drugih ekonomskih aktivnosti na selu, ima odličnu priliku da putem LAG-a i sličnih struktura za podršku ruralnom razvoju, kroz razvojne projekte, promociju potencijala i vrijednih proizvoda omogući sveukupan razvoj ove regije i učvrsti međuopštinsku saradnju.

- Na osnovu definisanih projekata i strateških ciljeva, LAG treba da dobije podršku svih uključenih lokalnih zajednica, resornog ministarstva u Vladi RS kako bi mogao da kroz razvojne projekte privuče i dodatna sredstva iz drugih izvora. Ovdje se prvobitno misli na sredstva stranih donatora u BiH, IPA sredstva, ali i sredstva privatnih investitora, kako domaćih tako i stranih.

Davidović ističe da Lokalna akciona grupa Savus u narednom periodu ima u planu da započne izradu strategije ruralnog razvoja ove regije, koja će biti osnov za apliciranje na razne razvojne projekte, kao i traženje modela plasmana proizvoda pod brendom LAG-a.

- Takođe, od velikog značaja je i promocija i učlanjenje novih članova Lokalne akcione grupe - dodaje.

Projekti u kojima je do sada učestvovao LAG Savus su Sava Garden vrijedan više od milion maraka, "Škola malinarstva – šansa za socijalno ugrožena seoska domaćinstva", "Centar za Exportu podršku i realizaciju investicija iz Dijaspore – CERD, zatim "Kooperativa Srbac – jačanje i razvoj sektora jagodičastog, bobičastog i šumskog voća", kao i "Predstudija izvodljivosti za unapređenje upravljanja komunalnim čvrstim otpadom u regiji".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.