NavMenu

Reciklažno postrojenje za građevinski otpad od oktobra na vinčanskoj deponiji

Izvor: Večernje novosti Petak, 17.07.2020. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos epidemiološkoj situaciji radnici u Vinči rade na izgradnji nove sanitarne deponije i reciklažnih postrojenja, a radovi bi trebalo da budu gotovi do oktobra.

U toku su iskopi za izgradnju postrojenja za građevinski otpad i prečišćavanje procednih voda. Ipak, virus je uspeo da uspori izgradnju kombinovanog postrojenja za proizvodnju energije iz otpada koji su trebalo da budu gotovi do jula 2022, ali su za sada pomereni za kraj te godine.

Vrednost investicije koju finansira privatni partner na osnovu zaključenog ugovora o privatno-javnom partnerstvu sa konzorcijumom SUEZ u fazi izgradnje je oko 330 mil EUR. Trenutno su završeni iskopi za tri postrojenja, kao i pristupne saobraćajnice za vozila koja će istovarati otpad. Reciklažno postrojenje za građevinski otpad biće kapaciteta minimum 100.000 tona godišnje. Planirano je da se ovde dovozi građevinski otpad sa teritorije Beograda, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman.

- U cilju uspostavljanja efikasnog sistema upravljanja otpadom na teritoriji grada razvijamo sveobuhvatan moderan kompleks za tretman komunalnog otpada u saglasnosti sa standardima EU - objašnjavaju nadležni iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine. - U okviru deponije Vinča, planirano je i da se uradi sanacija i rekultivacija postojeće deponije, kako bi se poboljšali uslovi za skladištenje otpada.

Izgradnjom nove sanitarne deponije svaka deponijska ćelija sadržaće odgovarajuće nepropusne slojeve. Oni će se zatvarati po ispunjenju kapaciteta i prekrivati zasadima i zelenilom. Tokom radova biće postavljene i odgovarajuće cevi za sakupljanje gasa iz tela deponije, kako bi se sprečila mogućnost zapaljenja.

Kapacitet kombinovanog postrojenja za prozvodnju električne energije biće 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem reciklaže otpada, čije unapređenje je u toku. Takođe, povodom izgradnje ovog postrojenja, nadležni iz JKP Beogradske elektrane počeli su pripremne radove za izgradnju prvog kraka toplovoda do toplane Konjarnik. Prema ranije napravljenom planu, cevi će se postavljati od sanitarne deponije duž Smederevskog puta, do Konjarnika. Drugi će se kretati od deponije kroz zelene površine do toplane u Mirijevu. Dok će krajnja mreža vezivati naselja Mali Mokri Lug i Mirijevo.


Pogon u naselju Višnjica

Nadležni iz JKP Gradska čistoća ističu da je od 2014. godine, kada se počelo sa recikliranjem otpada u prestonici, on uvećan za 120%. Širom grada postavljene su i kante za recikliranje, u kojima građani selektuju otpad.

On se zatim sakuplja u jedan kamion i odvozi u reciklažni pogon u Višnjici gde se prerađuje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.