NavMenu

SB:Hrvatska na putu duboke recesije

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.04.2020. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)Ilustracija
Ažurirani podaci Svetske banke, nakon proglašenja pandemije korona virusa, ukazuju da je Hrvatska na putu duboke recesije.

Procenjuje se da će hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti na minus 6,2%, dok bi stopa nezaposlenosti mogla porasti iznad 9%.

Svetska banka očekuje da bi ove godine deficit budžeta u Hrvatskoj mogao dostići osam odsto BDP-a, a javni dug gotovo 84% BDP-a.

- Negativna kretanja s početka godine značajno su izmenila izglede za 2020. godinu. Nakon što je u 2019. konačno dostignut nivo BDP-a pre krize 2008. godine, Hrvatska je na putu duboke recesije - podaci su Svetske banke, prenela je Hina.

Procenjuje se, takođe, da će hrvatski turizam i izvoz roba biti teško pogođeni, s obzirom na zabrane putovanja i usporavanje aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, pre svega u Italiji, ali i u ostatku evrozone.

U Svetskoj banci pretpostavljaju da će pandemijska kriza do sredine godine postupno nestati, što bi moglo dovesti do oporavka u 2021. i 2022. godini, a procenjuju da bi u 2021. hrvatski BDP mogao porasti za 4,6%.

Očekuju i da će se smanjiti fiskalni deficit, s ukidanjem mera pomoći i ubrzavanjem privrednog rasta, ali bez dodatne konsolidacije, deficit će ostati na visokom nivou.

U Svetskoj banci procenjuju da će hrvatski budžetski deficit u 2021. biti 6,4%.

Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Korona i biznis

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.