NavMenu

PAMTIĆU U 2019: Mesud Adžemović

Izvor: eKapija Nedelja, 29.12.2019. 17:44
Komentari
Podeli
Dr Mesud Adžemović, profesor ekologije na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, rođen je u Ključu (BiH), gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je 1979. godine na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a master i doktorske studije iz oblasti Nauka o životnoj sredini završio je na Univerzitetu Singidunum u Beogradu, gde je radi(o) kao asistent i profesor, u nastavničkom zvanju docent, na predmetima iz oblasti ekologije: ekološke ekonomije i ekološkog prava, ekoloških standarda, socijalne ekologije, ekološke etike, ekonomije prirodnog kapitala, ekološke bezbednosti, metodologije procene ekološke štete i ekološko-ekonomskih instrumenata zaštite životne sredine.

Član je istraživačkih i razvojnih projekata, programa i planova nacionalnog, regionalnog i lokalnog karaktera u oblasti ekologije.

Pitali smo Mesuda Adžemovića šta je, prema njegovom mišljenju, obeležilo 2019. godinu.


DOGAĐAJ GODINE

Moratorijum Gradske skupštine Pirot na izgradnju derivacionih minihidroelektrana (MHE), koji u ekološkom smislu, ali i dugoročno, predstavlja početak jačanja i podizanja društvene svesti (ekološke inteligencije) i odgovornosti za resursne potencijale, zaštitu, očuvanje i unapređenje životne sredine. Važno je da se na nivou države izbrišu sve lokacije mini hidroelektrana, posebno onih u zaštićenim područjima, iz prostornih planova opština i gradova, ali i uvede moratorijum na izgradnju derivacionih MHE.

PROMAŠAJ GODINE

Blokada sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu zapadnog Balkana (CEFTA). Politika je, po ko zna koji put, pobedila racionalnu regionalnu ekonomsku saradnju. Ekonomski prostor je nedeljiva kategorija, ali zbog jednostranih i provokativnih odluka na Zapadnom Balkanu i uvođenja vancarinskih barijera, posebno u trgovini sa Srbijom, ozbiljno je uzdrman i doveden u pitanje. Posledice će osetiti pre svega stanovnici regiona, a rane će biti bolne i dugo previjane.

LIČNOST GODINE

Peter Handke, zbog svoje neukroćene slobodoumne misli. Nobelova nagrada je ohrabrenje i "zakasnela pravda" prema književniku i misliocu koga su stršljenovi stalno napadali, još od kada je stvorio svoj prvi roman "Stršljeni" davne 1965. godine.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

Izgradnja velikih infrastrukturnih objekata, pre svega u oblasti saobraćajne infrastrukture-autoputeva, koji su pretpostavka za generisanje pozitivnog privrednog rasta i razvoja, od ključne su važnosti za bezbednost u saobraćaju, menjaju sliku u pozitivnom smislu koju o sebi (kao država), šaljemo u svet.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

Inertan i neobjašnjivo slab refleks za problem savremene ekološke realnosti. Ulaganja u životnu sredinu i njenu zaštitu su nedostojna značaja okruženja za kvalitet svakog pojedinca. Pomak mora biti vidljiv, sa najmanje desetostruko većim izdvajanjima u zaštiti svih medija životne sredine. Prvo od čega se mora poći je da se ekološki, "zeleni" novac, prikupljen po raznim osnovama na ime naknada za zagađenja, vrati u zaštitu životne sredine, kao supstitucija za nastalu ekološku štetu. Dugoročno, u ekologiju - kroz namenska sredstva i investicije – biće neophodno izdvajati, u narednih 20 do 30 godina, od 3 do 5% BDP.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

Odnos prema ekologiji i životnoj sredini je nedostojan značaja kvaliteta životne sredine za život svakog pojedinca. Porodili smo, dugogodišnjim nedovoljno sistemskim i često iznuđenim i palijativnim rešenjima, nejako i bolesno ekološko "čedo", koje treba sa pažnjom da negujemo, čuvamo i uzdižemo do nivoa od nacionalnog značaja. Za taj poduhvat je potrebno znanje, pamet, novac, ekološka inteligencija. Ekološka bezbednost je ugrožena i, posebno danas, predstavlja novi oblik nacionalne bezbednosti.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.