NavMenu

Sa Italijanima na tender za kupovinu Luke "Bar" - italijanska strana u Evropskoj uniji promoviše novi Koridor 11

Izvor: Politika Utorak, 17.11.2009. 08:41
Komentari
Podeli

Milutin MrkonjićMilutin Mrkonjić

Predsednik Srbije Boris Tadić je prošle nedelje na samitu u Rimu izrazio spremnost srpske vlade da sa italijanskim partnerima gradi autoputeve ka Crnoj Gori i Rumuniji, objedinjene u novi evropski Koridor 11, ali i da i modernizuje prugu Beograd–Bar. To su poslovi od strateškog značaja za obe zemlje, budući da Italija preko Srbije ima najkraću vezu sa Istokom.

Ministri infrastrukture dve zemlje Roberto Matijoli i Milutin Mrkonjić, potpisali su tom prilikom Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti putne i železničke infrastrukture.

Šta sadrži taj dokument?

– Dogovoreno je da italijanska strana u Evropskoj uniji promoviše novi Koridor 11, koji bi trebalo da poveže Temišvar, preko Vršca, Beograda, Čačka, Boljara, Podgorice i Bara sa italijanskom Lukom "Bari". To bi bio intermodalni koridor, jer ide preko kopna i delom preko mora. Važno nam je da ga Evropska unija proglasi evropskim koridorom, kako bismo mogli da konkurišemo za kredite kod međunarodnih finansijskih institucija – objasnio je za "Politiku" Milutin Mrkonjić.

Italijanska strana je pokazala zainteresovanost i za partnerstvo sa srpskim kompanijama zarad zajedničkog nastupa na tenderu za kupovinu crnogorske Luke "Bar". Domaćim privrednicima, koje predvodi Miodrag Kostić, vlasnik "MK Commerce", ostavljeno je dve nedelje da se usaglase, kaže ministar za infrastrukturu, a potom bi trebalo da uslede razgovori sa italijanskim partnerima.

Osim toga, tamošnja projektantska kuća "Italfer", sa Saobraćajnim institutom CIP već radi studiju opravdanosti za modernizaciju pruge Beograd–Bar, veoma važne spone sa lukom. Taj dokument bi za tri meseca, kada bude gotov, trebalo da pokaže koliko treba uložiti u železnicu. Od toga umnogome zavisi i odluka da li će se ući u trku za kupovinu luke.

– Italijanske kompanije su zainteresovane da finansiraju izradu projektne dokumentacije za prugu Beograd–Vatin-Temišvar, kao i za autoput od Vršca do Temišvara, a mi ćemo uraditi projekat za deo od Pančeva do Vršca – naveo je Mrkonjić.

Italijanske firme su pozvane da se prijave na tender za izgradnju prve deonice autoputa Beograd–Boljare. On će biti raspisan početkom naredne godine. Država će iz sopstvenih izvora obezbediti 100 mil EUR za deonicu od Ostružnice, preko Umke, Obrenovca, Uba i Lajkovca do Ljiga.

Ministar za infrastrukturu kaže da se nekoliko italijanskih kompanija već prijavilo na javni konkurs za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 17.11.09.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.