NavMenu

Počeo izlov ribe iz jezera Ribarskog gazdinstva "Ečka" - očekuje se rekordna proizvodnja

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 19.10.2009. 09:07
Komentari
Podeli

Ribarsko gazdinstvo "Ečka"Ribarsko gazdinstvo "Ečka"

Iz jezera Ribarskog gazdinstva "Ečka" u Lukinom Selu počeo je izlov ribe koji će trajati narednih nekoliko meseci. Ove godine očekuje se rekordna proizvodnja, a već su i obezbeđeni kupci na domaćem tržištu. Osim šarana, zastupljenog sa preko 80% u ukupnoj proizvodnji, ovde uzgajaju i tolstolobika, amura, soma i smuđa. Proizvodnja se odvija na približno 1.330 hektara vodenih površina, odnosno na više malih i velikih jezera.

- Izlov će trajati verovatno do januara naredne godine. Mnogo više ribe izlovićemo u ovoj sezoni. Planiramo da ostvarimo proizvodnju od 4.000 tona. Lane smo imali 2.700 tona, a dugi niz godina proizvodnja se kretala od 1.000 do 1.200 tona – rekao je za "Dnevnik" generalni direktor ribnjaka "Ečka" Nenad Radulović, napominjući da je po dolasku kompanije "Mirotin", u januaru 2008, koja je preuzela kontrolni deo akcija, proizvodnja u ovom ribarskom gazdinstvu naglo počela da se razvija.

Najveće količine naći će se na domaćem tržištu, a samo deo će biti izvezen u Republiku Srpsku i Makedoniju.

- Trenutno se izvozi jako malo ribe. Ne verujem da će se na stranom tržištu naći više od 10% od ukupne proizvodnje, ukoliko se u međuvremenu nešto drastično ne promeni i ne odobre nam prisustvo u zemljama Evropske unije. Naime, još uvek nam nije dozvoljen izvoz ribe u EU. Kad nam to omoguće, bićemo spremni, jer posedujemo sve potrebne standarde – naveo je Radulović i podsetio da je "Ečka" nekada izvozila značajne količine u Italiju, Nemačku, Francusku, Grčku i Izrael.

Što se domaćeg tržišta tiče, "Ečka" je ove godine, za razliku od ranijih, prisutna u svim velikim marketima kao što su "Metro", "Mercator", "Univerexport", "Idea" i drugima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.