NavMenu

EBRD podržava srpski privatni zdravstveni sektor - Zajam od 3 mil EUR Bel Medic-u za poboljšanje pristupa lokalnog stanovništva specijalizovanim uslugama

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.09.2019. 18:29
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
EBRD i Fond za proširenje preduzeća (ENEF) dali su zajam od 3 mil EUR Bel Medic-u kako bi podržali širenje ove privatne zdravstvene ustanove. Ovo je prvo zajedničko ulaganje EBRD-a i ENEF-a u privatni zdravstveni sektor Srbije sa ciljem da se dodatno podstakne njegov razvoj, navodi se u saopšenju EBRD-a.

Sredstva će biti iskorišćena za finansiranje kupovine opreme za novoizgrađeno bolničko krilo Bel Medic u Beogradu i za podršku budućem rastu i razvoju bolnice. Ovom investicijom Bel Medic će moći da poveća smeštajni kapacitet i potpuno opremi dve nove operativne sale, ali će i smanjiti čekanje na specijalizovane i napredne zdravstvene usluge u javnim bolnicama, poput skrininga.

Inače, Bel Medic je najbrži trajni savetodavni klijent EBRD-a od 2012. godine. EBRD je savetima za mala preduzeća i žene u biznisu, podržao i Bel Medic u poboljšanju njegove organizacije, upravljačkog informacionog sistema i računovodstvenih standarda, što dovodi do boljeg kvaliteta usluga u kompaniji.

Zsuzsanna Hargitai, regionalni direktor EBRD-a za zapadni Balkan, rekla je : - Ova investicija će pomoći Bel Medic-u, da razvije ponudu novih usluga. Drago nam je što možemo da podržimo razvoj i modernizaciju srpskih bolnica u korist građana.

Jasmina Knežević, osnivačica i izvršna direktorka Bel Medic-a, rekla je da je velika čast videti Bel Medic, koji je EBRD prepoznao kao pouzdanog partnera, da sa sposobnošću ide u korak sa savremenim medicinskim razvojem i međunarodnim standardima.

- Uvek smo nudili našim klijentima najbolju uslugu i lečenje u praksi. Nastavljajući našu uspešnu zakletvu, podrška EBRD-a puno nam znači - rekla je Knežević.

Podsetimo, Opšta bolnica Bel Medic je prva privatna bolnica u Srbiji, osnovana 1995. godine kao poliklinika, a 2004. registrovana je kao opšta bolnica, nudeći sveobuhvatan set medicinske nege na nekoliko lokacija u Beogradu, sa oko 390 stalnih zaposlenih i blizu 400 konsultanata ljekari i stručnjaci za sve medicinske specijalnosti.

ENEF i MSP

ENEF je fond od 48,5 mil EUR koji podržava mala i srednja preduzeća (MSP) sa visokim potencijalom rasta na Zapadnom Balkanu. EBRD je takođe investitor fonda, zajedno sa Evropskim investicionim fondom (EIF), Evropskom unijom, Nemačkom razvojnom bankom (DEG), Razvojnom bankom Austrije i Italije.

MSP koja imaju koristi od ENEF ulaganja takođe dobijaju značajnu tehničku pomoć koja će im pomoći da pripreme i sprovedu investicije. ENEF je deo veće MSP platforme, Instrumenta za razvoj i inovaciju preduzeća na Zapadnom Balkanu, koji su zajednički osnovali EBRD, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska unija.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas je uloženo više od 5 mlrd EUR u 250 projekata u zemlji. EBRD, takođe, podržava razvoj privatnog sektora i prelazak na zelenu ekonomiju, kao i ulaganje u infrastrukturu da bi se poboljšala povezanost u regionu Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju EBRD-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.