NavMenu

Od 7. maja do danas konvertovano 15.600 zajmova - Iz franaka u evro 59 milijardi dinara

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 16.09.2019. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Massimo Cavallo/shutterstock.com)
Ukupno 15.600 kredita, vrednih 59,2 milijarde dinara, prebačeno je iz švajcarskih franaka u evro, po osnovu posebnog zakona koji se primenjuje od 7. maja, pišu Novosti.

U Narodnoj banci Srbije ističu da se postupak konverzije stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u evre, u skladu sa zakonom o konverziji, aktivno prati.

- Primenom ovog zakona, do kraja jula konvertovano je oko 90% partija stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, odnosno oko 15.600 partija u iznosu od 59,2 milijarde dinara - preciziraju u NBS.

Napominje se da ovi rezultati nisu konačni.

Kako se objašnjava, imajući u vidu da pojedini korisnici stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima iz opravdanih razloga nisu bili u mogućnosti da u roku od 30 dana od prijema ponude zaključe sa bankom ugovor o konverziji, a prihvatili su ponudu za zaključenje, u narednom periodu može se očekivati dalje povećanje broja stambenih kredita konvertovanih u evre u skladu sa Zakonom o konverziji i tokom avgusta i septembra.

Konverzija iz švajcaraca u evro, po leks specijalisu, podrazumevala je i otpis 38% preostale glavnice.

Ostatak duga konvertuje se u evro, a rate se računaju po kamatnoj stopi koja je u konkretnoj banci važila 31. marta ove godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.