NavMenu

Zašto će nas od avgusta više koštati vožnja auto-putem

Izvor: RTS Utorak, 23.07.2019. 10:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bullstar/shutterstock.com)Ilustracija
Skupština Srbije nedavno je usvojila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12%. Direktor JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak očekuje da će novi cenovnik stupiti na snagu u prvim danima avgusta.

On njavljuje da će vlada u četvrtak usvojiti povećanje cene putarine, što bi zatim, u petak, trebalo da bude objavljeno u Službenom glasniku. Osam dana od tog trenutka zakon stupa na snagu, što je 2. ili 3. avgust, rekao je Drobnjak.

Putevi Srbije su Ministarstvu predložili povećanje putarine od 15%, ali je na Vladi usvojeno 12%. Drobnjak ističe da je poskupljenje putarina predloženo, jer finansijski to preduzeće "ne stoji kako treba", a potrebna su sredstva za održavanje puteva.

- Putarina kod nas je najjeftinija na Balkanu, i u poređenju sa putarinama u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji - rekao je Drobnjak.

Na konstataciju da u Sloveniji treba da se plati 15 EUR kako bi se celu nedelju koristio auto-put, koliko košta i put od Beograda do Niša i nazad, Drobnjak odgovara da je sistem u Srbiji pravedniji.

- Kod njih je 15 EUR i kada pređete 240 kilometara i kada pređete osam kilometara. Za učesnike u saobraćaju najkorektnije je da plate onoliko kilometara koliko pređu. Niko neće da kupi vinjetu koja traje sedam dana, kao da nema druga posla nego da se vozi po auto-putevima - rekao je Drobnjak.

Za one koji svaki dan voze auto-putem, to su veliki izdaci. Drobnjak kaže da su to "poslovni ljudi".


- Putuju poslovni ljudi, malo je onih koji nisu poslovni ljudi a idu auto-putem. Oni idu auto-putem kada idu na more. Sa tim povećanjem to je 900 dinara, što je 7,5 EUR, što je mala cena. Recimo, od Zagreba do naše granice je 280 kilometara i ta cena je leti 19 EUR, a kod nas za 240 kilometara samo 7,5 EUR - kaže Drobnjak.

Zbog radova na putevima proteklog vikenda stvorile su se kolone na tri deonice. Drobnjak objašnjava da je sezona radova od aprila do novembra, ali i da će do petka biti završeni radovi. Novi radovi počeće posle 20. avgusta zbog gužvi.

Bilo je i gužvi oko naplatnih rampi Nais i Doljevac.

- Za godinu dana te rampe će se skloniti i neće biti ni rampi ni problema. Kada se krene od Beograda, zaustavljaće se samo u Preševu i Dimitrovgradu, gde su čelne rampe - naveo je Drobnjak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.