NavMenu

Organski proizvodi i specijaliteti od divljači privlače pažnju na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2019. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Gajinov / eKapija)
Poljoprivredni sajam u Novom Sadu svake godine ističe se i gastronomskom ponudom. Od prigodnih dešavanja i degustacije, do štandova na kojima je moguće upoznati se sa domaćim proizvođačima, i ove godine ima za svakoga ponešto.

Mi smo posetili jedan od najlepših štandova, sakriven od gužve, u blizini Manježa. Ovde su nas dočekali predstavnici preduzeća Vojvodinašume, koji su imali interesantnu ponudu za sve gurmane i one koji se bave ugostiteljstvom. Predstavili su se proizvodnjom i prometom mesa divljači, u čemu su lideri na našem tržištu.

- Gazdujemo sa 17 lovišta posebne namene. Radimo pet vrsta mesa: od jelena, jelena lopatara, divlje svinje, srne i od sitne divljači - divlje patke, guske i fazana. Ono može da se nađe u svim najvećim trgovinskim lancima, a snabdevamo i veliki broj restorana iz Beograda, Novog Sada i svih drugih velikih gradova - rekao je Branislav Stankov, direktor za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo JP Vojvodinašume.

Kada je reč o ugostiteljstvu, ovo preduzeće ima 15 lovačkih kuća. Na Sajmu su predstavili jednu od njih, gde posetioci imaju priliku da probaju njihove specijalitete. To su pre svega jelenski gulaš od lopatara i od običnog jelena i srneći praprikaš. Osim toga u ponudi su i lovačke kobasice, koje se prave za potrebe lovačkih kuća i jedino ovde mogu i da se pojedu. Prave se u kombinaciji pitomog i divljeg mesa.

- Pitoma stoka je specifična, reč je o podolskom govečetu. Uzgajamo ih u Deliblatskoj peščari. Imamo jedan veliki zapat i svake godine napravimo određeni broj kobasica koje kombinujemo sa mesom divljači. To je biološki i nutricionistički veoma zdrav i zanimljiv proizvod na tržištu Srbije - kaže Stankov.

Godišnja proizvodnja JP Vojvodinašume je oko 140.000 kilograma, a, kako kaže naš sagovornik, imaju hroničan problem sa nedostatkom mesa:

- Već mesec dana nemamo slobodnu prodaju, nego koristimo poslednje rezerve. Imamo za one standardne kupce gde moramo da ispoštujemo ugovorne obaveze do početka lovne sezone i neku manju količinu smo ostavili za Sajam.

Radi se i na sertifikaciji mesa sa geografskim poreklom. Kako najavljuje Stankov, to je meso divlje svinje iz hrastovih šuma Srema i meso jelena iz Deliblatske peščare. Za njih najpoznatiji hoteli plaćaju koliko god je potrebno, jer im je bitan kvalitet, tvrdi Stankov:

- To su vrlo specifični biotopi, koji daju meso divljači specifičnog ukusa. Razlika mesa jelena iz Gornjeg Podunavlja i Deliblatske peščare je kao da jedete dva različita mesa. Isto je i sa divljom svinjom iz rita i iz hrastove šume. Čuli ste sigurno za čuvenu špansku šunku pata negru. Tih 100 grama košta 100 EUR. Ove svinje se hrane rodom hrasta kitnjaka ili putnjaka, a kod nas u prirodi divlje svinje to jedu 365 dana.

Branislav Stankov (Foto: Jelena Gajinov / eKapija)Branislav Stankov

O kvalitetu hrane brinu i roditelji, jer im je cilj da od ranog detinjstva naviknu svoju decu na zdravu hranu. Ovakav utisak ima Vladimir Todorović, supervizor prodaje za Vojvodinu iz kompanije Flory. Na Sajmu se predstavljaju sa organskom hranom za bebe i decu koja imaju više od jedne godine, ali i organskim kašama za odrasle.

- Prvenstveno smo se bazirali na dečiju hranu, za decu od četiri, šest i osam meseci. To nam je ciljna grupa. Predstavljamo i organik flips, koji je prvi na tržištu, a uskoro se planira i čokoladna verzija - najavljuje Todorović.

Kaže da organske hrane nema mnogo na tržištu, te da je ono tek u povoju. Sajam koriste kako bi informisali posetioce, ali uspostavili saradnju i na drugim tržištima, a zainteresovani su čak i klijenti iz Afrike.

- Ljudi sve više traže da se zdravo hrane, a mi moramo da pratimo njihove potrebe - zaključuje Todorović.

Nastavak ove priče donosi beogradska kompanija Ekofungi, koja proizvodi mešavine dehidriranog organskog povrća i pečuraka od brižljivo napravljene smeše namirnica, koje su nam neophodne u svakom obroku. Sreli smo ih i na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, gde su se predstavili svojom standardnom linijom proizvoda.

- Želim najpre da napomenem da nam je organski sertifikat za sveže pečurke, bukovaču i šampinjone obnovljen i za sledeću godinu. Na sajmu smo predstavili naše četiri mešavine - Pasta & Risotto Mix, Consommé Mix, Gourmet Mix, Ragù Mix, a tu su i naši seckani, dehidrirani šampinjoni i bukovača. Sve komponente, svi sastojci naši mešavina organski su sertifikovani, tako da smo organic 100% - kaže za eKapiju Marija Ognjenović iz kompanije Ekofungi.


Podsetimo, proizvodi Ekofungi plasirani su na tržište 2017. godine, a već 2018. ova kompanija ušla je među osam najboljih projekata u izboru za nagradu Aurea 2018, koju poslovni portal eKapija dodeljuje svake godine.

- Ova nominacija nam mnogo znači, volimo da se hvalimo peharom, ali pre svega, to je bila potvrda onoga što radimo - ističe Marija.
Ekofungi je ove godine dobio pehar za šampiona kvaliteta grupe proizvoda (Foto: Aleksandra Kekić)Ekofungi je ove godine dobio pehar za šampiona kvaliteta grupe proizvoda

Kako kaže, u kompaniji razmišljaju i o novim mešavinama.

- Još uvek je sve u razvoju, u nekoj smo fazi ispitivanja tržišta, ali svakako razmišljamo o uvođenju novih mešavina. Nećemo mnogo proširivati proizvodnju. I nove mešavine biće zasnovane na ovoj istoj bazi koju smo već razvili - kaže Ognjenovićeva iz kompanije Ekofungi koja, kako smo nedavno pisali, otvara i tržište Švajcarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Aleksandra Kekić i Dragana Obradović

Fotogalerija
Vojvodinašume, Flory i Ekofungi na 86. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.