Izvor: eKapija | Nedelja, 10.03.2019.| 17:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ekofungi otvara tržišta Švajcarske i UAE - Know how uskoro i u Nigeriji i na Mauricijusu

Portal eKapija raspisao je konkurs za najbolju investiciju u 2018. godini - Aurea 2019, a u susret novim dobitnicima posetili smo kompanije koje su prošle godine ušle u uži krug nominacija, da vidimo dokle su stigle u svom poslovnom razvoju.

Beogradska kompanija Ekofungi, koja je bila nominovana za nagradu Aurea 2018, razvila je i plasirala tokom 2017. godine novi proizvod na tržištu - mešavinu organskog dehidratisanog povrća, zasnovnu na jedinstvenoj tehnologiji dehidratacije koja umesto isušivanja, crpi vlagu iz namirnica zadržavajući njihovu hranljivost i kvalitet.

Koncept, koji je zaštićena robna marka u Evropskoj uniji, zasnovan je na proizvodnji organskog šampinjona i otkupu viškova organskog povrća od farmera u Srbiji. Rehidratacijom mešavine, za samo 3-4 minuta, iz pakovanja od 40 g dobija se pola kilograma svežeg povrća koju mogu pripremati svi - od vegana do gurmana.

- Nominacija za nagradu Aurea 2018 nam je posebno značajna imajući u vidu reputaciju tog konkursa i portala eKapija, pa smo je shvatili kao dokaz svog kvaliteta – kaže u razgovoru za eKapiju Ivanka Milenković, CEO kompanije Ekofungi.

Ona ističe da ih je iznenadio dobar odgovor domaćeg tržišta na njihov proizvod, ali da posao tek predstoji.

- Mi smo mala, ali ambiciozna firma, koja objektivno nema konkurenciju, što znači da je na nama da edukujemo tržište i potrošače, a to je jako težak posao. Ipak, napredujemo polako. Posle uspeha na domaćem tržištu, sada otvaramo i tržište Švajcarske, i vrlo izvesno Ujedinjenih Arapskih Emirata – navodi Milenković.

Kako kaže za naš portal, kompanija je u međuvremenu dopunila laboratoriju za ispitivanje kvaliteta i nabavila liniju za preradu istrošenog substrata i komposta, tako da sada imaju stopostotno cirkularni pristup proizvodnji.

- U to, nabavili smo i još jedan dehidrator i sada su nam prozvodni kapaciteti 25.000 kesica mešavine organskog dehidratisanog povrća, tako da praktično sav višak organskog proizvoda u Srbiji možemo preraditi u ovu savremenu hranu – navodi sagovornica eKapije.

Na pitanje o planovima za naredni period, Milenković ističe da Ekofungi ne planira klasično proširenje proizvodnje.

- To nije naša vizija ni ideja. Mi želimo da ostanemo mali proizvođači dehidratisanih mešavina, odnosno premium hrane. Najzad, nema ni sirovina na domaćem terenu koje bi pratile naše proširenje. Planiramo da utvrdimo tržišnu poziciju kroz sadašnji obim proizvodnje, i to oko 80% u izvozu i oko 20% na domaćem tržištu, uz proširenje proizvodnje kroz prodaju znanja i imena – objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, strategija razvoja kompanije Ekofungi bazira se na prodaji ideje i hardwera kao celine i osvajanju tržišta na takav način - ne gotovim proizvodom, nego prodajom znanja i know how, kako bi se Ekofungi proizvod svuda proizvodio na isti način.

- Naše znanje je veoma važan izvozni artikal. U tom smislu, upravo pregovaramo sa francuskim investitorima koji ulažu u proizvodnju dobre hrane i jestivih gljiva u Nigeriji, kao i sa investicionom grupom na Mauricijusu – otkriva Ivanka Milenković za naš portal.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.