NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2018): Ekofungi - Proizvodnja mešavine organskog dehidratisanog povrća

Izvor: eKapija Utorak, 13.03.2018. 13:34
Komentari
Podeli
Beogradska kompanija Ekofungi razvila je i plasirala tokom 2017. godine novi proizvod - mešavinu organskog dehidratisanog povrća, zasnovnog na jedinstvenoj tehnologiji dehidratacije koja umesto isušivanja, crpi vlagu iz namirnica zadržavajući njihovu hranljivost i kvalitet.

Koncept je zasnovan na proizvodnji organskog šampinjona i otkupu viškova organskog povrća od farmera u Srbiji. Rehidratacijom mešavine, za samo 3-4 minuta, iz pakovanja od 40 g dobija se pola kilograma svežeg povrća koju mogu pripremiti svi - od vegana do gurmana.

Osnovni uslov za novu investiciju kompanije bilo je uvođenje tehnologije organske proizvodnje jestivih gljiva po modelu cirkularne ekonomije, gde se na bazi otpada sa ekstenzivnih farmi i organskih poljoprivrednih dobara, kreira supstrat/kompost za proizvodnju organskog šampinjona i bukovače.

Zahvaljujući ovom modelu, celulozni otpad sa farmi konja rezultira organskim proizvodom. Potom, nakon zarvšetka ciklusa proizvodnje, istrošeni supstrati ponovo odlaze na imanja organskih farmera gde se koriste za đubrenje. Nakon toga, prinose sa ovih imanja Ekofungi ponovno otkupljuje i dehidratiše u svom pogonu u Padinskoj skeli.

Model iskorišćenja otpada iz poljoprivredne proizvodnje Ekofungi smatra ne samo korisnim biznis modelom za sebe, već i odličnim primerom razvoja koga treba sagledati i primenjivati na malim farmama u Srbiji.

Trenutno Ekofungi dehidratiše 95% proizvodnje svežih gljiva, a tek 5% plasira u bio šopove, restorane i hotele – dugogodišnje kupce sa kojima sarađuje. Novi proizvod pripada kategoriji premijum hrane, nedavno je predstavljen i na najvećem sajmu voća i povrća FRUIT LOGISTICA u Berlinu, a već je napravljen i ugovor sa distrubuterom iz Slovenije za prodaju na evropskom tržištu.

INOVATIVNOST

(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
Ekofungi je domaće inovativno preduzeće, čiji je koncept razvoja i poslovanja zasnovan na stalnoj primeni nauke u praksi, odnosno proizvodnji zdrave, organske hrane namenjene širokoj potrošnji.

Sledeći svoju poslovnu filozofiju, beogradsko preduzeće je sada razvilo i novu paletu proizvoda, čemu je prethodilo ranije osvajanje tehnologije organske proizvodnje jestivih gljiva, u okviru koje se na principima cirkularne ekonomije, zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koju su razvili inženjeri Ekofungija, na bazi otpada sa ekstenzivnih farmi kreira supstrat/kompost kao podloga za uzgoj organskih šampinjona i bukovače.

Organska proizvodnja gajenih jestivih gljiva je jedinstvena u regionu i veoma retka u Evropi i svetu, a Ekofungi je otišao i korak dalje u pravcu finalizacije proizvoda, pa su investicijom u inovativni dehidrator, stvoreni uslovi za razvoj potpuno novog, jedinstvenog proizvoda na svetskom tržištu - mešavine organskog dehidratisanog povrća.

Njegova proizvodnja zasniva se na postupku dehidratacije, koja podrazumeva izvlačenje vode iz datog proizvoda (ne sušenje) po sistemu klima uređaja – hladan vazduh uduvava se u toplu prostoriju koja je zagrejana na 35 stepeni, i iz nje crpi vodu zadržavajući sve hranljive sastojke u namirnicama. Nakon samo 3-4 minuta rehidratacije proizvoda u vodi, dobija se mešavina povrća u kome je 50% organskog šampinjona i ostatak organskog povrća, otkupljenog od organskih proizvođača.

Proizvod je lagan, hranljiv i mogu ga koristiti svi od vegana do gurmana, dok su se kao posebna ciljna grupa izvojili planinari, kamperi i ekstremni sportisti. Razlika u odnosu na sušeno povrće je, osim što se zadržavaju sve hranljive materije, i u boji – svaki proizvod zadržava boju. Šargarepa diktira rok trajanja, koji je zbog toga organičen na 6 meseci.

Pakovanje proizvoda teži 40 grama, a rehidratacijom se dobija pola kilograma svežeg očišćenog povrća. Bukovaču, zbog krhkosti i vrednosti samog proizvoda, pakuju odvojeno u pakovanje od 20g.

Da bi zadovoljio zahteve tržišta, istovremeno prepoznavši šansu za razvoj i napredak ne samo svoje kompanije, već i drugih proizvođača organskog povrća u Srbiji, Ekofungi je kreirao nekoliko vrsta mešavina na bazi jestivih gljiva i povrća, ponudivši tržištu jedinstven proizvod, kakav ne postoji nigde u svetu.

Stoga je Ekofungi zaštitio svoj proizvodni model know-how modelom, smatrajući ga najprikladnijim, dok je trade mark Ekofungi u procesu zaštite u EU.

Proizvod je ugledao svetlost dana u decembru 2017. godine, kada je dobijen sertifikat za evropsko tržište.

DRUŠTVENA KORISNOST

Ekofungi svoju poslovnu filozofiju bazira na cirkularnoj ekonomiji, potvrđujući svojim biznis modelom da otpad ne postoji (from waste to taste), i da sve što je otpad iz jednog proizvodnog procesa može da postane sirovina za neki drugi.

Tako primenom ovog modela, celulozni otpad sa farmi konja rezultira organskim proizvodom. Kompanija naime, najpre otkupljuje kompost i konjski stajnjak po ceni prevoza i utovara i iz njega metodom aerobne fermentacije dobija kompost koji zasejava u svojim plastenicima, kao podlogu za proizvodnju šampinjona. Paralelno sa tim, od organskih proizvođača spelte, pšenice, lana i konoplje otkupljuje se celulozni otpad, od koga se po inovativnoj tehnologiji koja štedi energiju, dobija supstrat za uzgoj organske bukovače. Istrošen suspstrat odlazi dalje u hranu preživarima, dok je istrošeni kompost iz uzgoja šampinjona odličan aditiv zemljištu. Njega dalje koriste organski proizođači povrća, od kojih kasnije Ekofungi otkupljuje sirovinu koju dehidratiše. Tako sve što nastaje u ciklusu prozvodnje biva upotrebljeno dalje.

Na principima cirkularne ekonomije, međutim, ne insistira se samo sa stanovišta korišćenja sekundarnog proizvoda iz jednog kao sirovine u drugom ciklusu proizvodnje, već i na cirkularnom tj. višestrukom izvoru prihoda. Model iskorišćenja otpada iz poljoprivredne proizvodnje organskih proizvođača, kao i ekstenzivnih farmi konja, u Eko fungiju, osim korisnim biznis modelom za sebe, smatraju i dobrim primerom za razvoj takvog tipa proizvodnje na malim farmama širom Srbije. Takav model bi uposlio veliki broj domaćinstava.

Osim toga, plasiranjem novog proizvoda - mešavine organskog dehidratisanog proizvoda, Ekofungi obezbeđuje sebi, ali i svim farmerima koji rade po organskoj tehnologiji tržišno mesto, do sada nepopunjeno. Koncept je baziran na otkupu svih viškova organskog povrća u Srbiji, po ceni koja odgovara farmerima, čime se rešava problem plasmana malih uzgajivača, a njihov koncept razvoja čini mnogo održivijim. Pri tome, Ekofungi omogućava farmerima saradnicima da svoj organski prozvod plasiraju na tržište po 5 puta većoj vrednosti nego prodajući uobičajen proizvod kao sirovinu.


Ekofungi sarađuje sa svim organskim proizvođačima okupljenim u udruženju Serbia Organica, a u kompaniji naglašavaju da se proizvodi otkupljuju isključivo po tržišnoj ceni, vodeći računa da to što im nudi rešenje viškova nije razlog za spuštanje cena.

Svoj rad kompanija Ekofungi od osnivanja bazira na visokoobrazovanom menadžmentu i tesnoj saradnji sa naukom, a poslovni model kompanije predmet je interesovanja preduzetnika iz celog sveta. Do sada je Ekofungi school, koju preduzeće organizuje u svom pogonu u Padinskoj skeli, prošlo više od 250 polaznika iz celog sveta, koji su na osnovu stečenog znanja pokrenuli male biznise, a koji su danas i svojevrsni promoteri i ambasadori proizvoda kompanije Eko fungi i njegovih saradnika kooperanata.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Mešavina organskog dehidratisanog povrća pripada tržištu tzv. premijum hrane. Vodeći se idejom da bi Srbija trebalo da bude zemlja malih skupih proizvoda, cilj kompanije Ekofungi (i deo dogovora sa dobavljačima) nije kvanitet, već je cilj da se zadovolje prohtevi segmenta potrošača koji cene kvalitetnu hranu i spremni su da za nju izdvoje dovoljno novca.

Novi proizvod pojavio se na tržištu u decembru 2017. godine, kada su dobili sertifikat za evropsko tržište. Nedavno je predstavljen na najvećem sajmu voća i povrća FRUIT LOGISTICA u Berlinu i sa slovenačkim distributerom već imaju uspostavljen ugovor za izvoz. Veliko interesovanje za proizvod posebno dolazi iz Nemačke i Irske.

Proizvod je nov na svetskom i evropskom tržištu, pa nemaju ni direktnu konkurenciju.

Ekofungi sada dehidratiše 95% proizvodnje svežih gljiva, a tek 5% šalje u bio šopove, restorane i hotele, koji su njihovi dugogodišnji kupci. Proizvod je sertifikovan i za domaće i evropsko tržište (razlika je što u proizvodu za EU sva sirovina takođe mora biti sertifikovana po evropskim standardima - čime je ohrabreno i više proizvođača da organsku proizvodnju sertifikuju na takav način). Prodaja je pre svega namenjena izvozu, dok se mali deo može naći u bio šopovima organske hrane u Srbiji.

Sadašnji kapaciteti proizvodnje su 5.000 pakovanja od 40 g mesečno, međutim, zbog pozitivnih reakcija na tržištu u Ekofungiju već razmišljaju o nabavci još jednog dehidrataora i širenju proizvodnje.

Kompanija je, inače, od decembra 2016. godine u potpunosti prešla na organsku proizvodnju jestivih gljiva, a danas se proizvodi oko 100 tona svežeg šampinjona i 30 tona bukovače godišnje.

U razvoj nove tehnološki inovativne ideje i proizvoda - mešavine organskog dehidratisanog povrća, uloženo je između 150.000 i 180.000 EUR, koju su finansirali samo na osnovu sopstvenog know-how-a, koji je rezultat prethodnih inovacija i projekata kompanije i rada Ekofungi school.

Cena proizvoda je 3,5 EUR za pakovanje od 40g, dok se organski šampinjoni prodaju za 3 EUR po kilogramu.

Ukoliko je Ekofungi proizvodnja mešavine organskog dehidratisanog povrća Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade Aurea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.