NavMenu

Putevi Srbije ipak ostaju jedinstvena kompanija

Izvor: Beta Petak, 28.09.2018. 15:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je u petak (28. septembra) da se u sprovođenju reforme putnog sektora u Srbiji ne razmatra podela preduzeća Putevi Srbije, već je cilj efikasnije poslovanje tog javnog preduzeća i kvalitetnije održavanje putne mreže.

To ministarstvo, kako je navedeno, vodi reformu putnog sektora, a u procesu pripreme koncepta reforme, pored izabranog konsultanta, kompanije Dilojt (Deloitte), i Svetske banke, učestvuju i Putevi Srbije i Koridori Srbije.

- Međunarodni monetarni fond (MMF) nije učesnik ovog procesa, niti se sa ovom institucijom o ovoj reformi pregovara, već se predstavnici MMF-a o njegovim rezultatima obaveštavaju u okviru redovnih kvartalnih sastanaka - navodi se u saopštenju povodom pisanja medija da je MMF pedložio da se Putevi Srbije podele u tri firme.

Po navodima Ministarstva, jedinstvena struktura Puteva Srbije reformom se ne dovodi u pitanje, niti se planira bilo kakva podela ili osnivanje novih, zasebnih preduzeća.

- Cilj reformisanja Puteva Srbije u okviru reforme čitavog putnog sektora jeste da se obezbedi efikasnije poslovanje ovog preduzeća, imajući u vidu njegovu vodeću ulogu u održavanju putne mreže, više od 200 kilometara novoizgrađenih auto-puteva i blizu 20 miliona vozila više na auto-putevima u odnosu na pre četiri godine - piše u saopštenju.

Dodaje se da će Putevi Srbije i posle reforme ostati jedinstveno preduzeće, ali će promena biti u organizacionoj strukturi preduzeća "radi uspostavljanja efikasnijeg načina poslovanja, jasno definisanih obaveza i odgovornosti, sistemskog planiranja aktivnosti i kreiranja uslova za uvođenje novih modela ugovora za održavanje puteva".

Reforma putnog sektora, kako je navedeno, pored donošenja novih propisa, među kojima je najvažniji novi Zakon o putevima donet u maju 2018, i reforme Puteva Srbije, obuhvatiće i preduzeća zadužena za izvođenje radova i oblast projektovanja.

Podsetimo, beogradski list Politika je u petak, 28. septembra objavio da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s Vladom Srbije razgovaraju o reformi Puteva Srbije, a predlog je da se to javno preduzeće podeli na tri celine: jedna od tih firmi bi se bavila auto-putevima, druga regionalnim i lokalnim saobraćajnicama, a treća državnim putevima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.