NavMenu

Data centar u Kragujevcu biće izgrađen do kraja 2019.

Izvor: Tanjug Četvrtak, 27.09.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja smestio je danas opremu i podatke u Državni data centar, a direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je izjavio da se priprema projekat za izgradnju velikog data centra u Kragujevcu, koji će biti završen do kraja 2019.

U Državnom data centru u Beogradu je smeštena rezervna baza podataka Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, sa oko pet miliona podataka osiguranih lica i osiguranika u Srbiji, u skladu sa najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima.

Jovanović i direktor CROSO Nebojša Tomić su tim povodom potpisali sporazum o korišćenju Državnog data centra za potrebe registra i obišli prostorije Državnog data centra.

- Danas je napravljen još jedan korak na unapređenju infastrukture elektronske uprave i primer saradnje dve državne institucije. Postavili smo danas opremu CROSO u Državni data centar. Na taj način CROSO ispunjava zakonsku obavezu da ima svoju rezervnu lokaciju i bek ap podataka. Takođe, na taj način optimizujemo infrastrukturu i upošljavamo kapacitete Državnog data centra.

Jovanović ističe da je jedan od najznačajnijih projekata elektronske uprave izgradnja velikog Državnog data centra u Kragujevcu i da je u toku izrada projektne dokumentacije.

- Očekujemo da njegova izgradnja počne dogodine, biće pet puta veći od Državnog data centra u Beogradu. I tu će biti mesta i za opremu državnih organa i lokalne samouprave, kao i treća lica odnosno za najam telekomunikacionim operatorima. Kada bude izgrađen i ovu opremu CROSO ćemo prebaciti u Kragujevac - kazao je on.


Tomić je rekao da je CROSO formirao sekundarnu bazu podatka u Državnom data centru u Beogradu, koja zadovoljava najviše standarde.

- Takođe, sporazumeli smo se da poštujemo važeće propise o zaštiti podataka o ličnosti i podataka koji predstavljaju poslovnu tajnu - naglasio je Tomić.

Pozvao je sve kolege iz državne uprave i lokalne samouprave da koriste Državni data centar.

U Državnom data centru se od ranije nalazi oprema Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa 30 miliona podataka iz matičnih knjiga ropđenih, venčanih i umrlih, a do kraja godine će se naći i knjiga državljanstva u saradnji sa MUP-om Srbije.

Državi data centar ima napajanje strujom sa tri nezavisna izvora, što omogućava autonomiju rada centra od čak 48 sati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.