NavMenu

Popisuje se imovina srpskih firmi u bivšim jugoslovenskim republikama

Izvor: Tanjug Sreda, 05.09.2018. 15:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)Ilustracija
Republička direkcija za imovinu, raspisala je oglas kojim je pozvala preduzeća i javne ustanove koji su imali nepokretnu imovinu na teritoriji bivših jugoslovenskih republika da im dostave podatke i dokumentaciju o toj imovini, kako bi se formirao jedinstven registar njihove nepokretne imovine.

Srbija će tako, sačiniti popis imovine srpskih firmi u bivšim republikama, kako bi mogla da pomogne preduzećima u rešavanju imovinskog pitanja.

Direktor Direkcije Jovan Vorkapić kaže da se poziv odnosi na sva pravna lica i preduzeća, ali i na ustanove koje su imale odmarališta, lokale, da dostave Direkciji dokumentaciju koja je sačuvana.

- Pitanje imovine se rešava između tih preduzeća i država sukcesora, najčešće je to država Hrvatska. Cilj je da se napravi registar kako bismo mi kao država mogli da zauzmemo stav kako da im pomognemo u rešavanju tih procesa - rekao je Vorkapić za Tanjug.

U bivšim republikama ostalo je mnogo imovine srpskih preduzeća, najviše u Hrvatskoj.

Poslednjih decenija sudovi u Hrvatskoj odbijali su tužbene zahteve preduzeća iz Srbije pozivajući se na to da su preuranjeni i da je potrebno zaključiti bilateralni sporazum kojim bi se razradio Aneks G.

- Upućuju ih na korišćenje svih pravnih lekova, pa sve do Strazbura. To su skupi procesi i to je način da se firme obeshrabre u ostvarivanju svojih prava - naglasio je Vorkapić.

Ustavni sud u Srbiji zauzeo je stav da se Aneks G direktno primenjuje, što znači da se hrvatskim firmama vraća imovina u Srbiji. Brojni lokali, ali i druge nepokretnosti već su vraćeni.

- Pravo privatne svojine je neotuđivo pravo i to je stav našeg Ustavnog suda. U Hrvatskoj je preko noći donet zakon kojim je sva imovina prepisana na Hrvatsku - naglasio je Vorkapić.

Veliki problem predstavlja i to što su firme kojima je imovina ostala u bivšim republikama otišle u stečaj, privatizovane. Procenjuje se da je vrednost imovine preduzeća iz Srbije u Hrvatskoj oko 1,8 mlrd EUR.

U Hrvatskoj imovinu potražuju giganti bivše Jugoslavije kao što su Jugobanka, Beobanka, NIS...

Što se tiče Slovenije, srpska preduzeća su ostala upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnici nepokretnosti, tako da se imovina tamo vraća gotovo bez sudskih sporova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.