NavMenu

Belex u fokusu - analiza Krušik akumulatora a.d. Valjevo

Izvor: eKapija Utorak, 30.12.2008. 13:20
Komentari
Podeli

VESTI ............... PROFIL KOMPANIJE

Analiza Krušik akumulatora a.d. Valjevo - zaključno sa 30.09.2008.

Opis kompanije

Početak poslovanja Krušik akumulatora bio je 1957. godine uokviru velikog poslovnog sistema (danas holdinga) Krušik. Od 1993. godine poslovna jedinica Akumulatori izdvojena je iz holdinga Krušik i posluje kao nezavisan privredni subjekt. Krušik akumulatori bave se proizvodnjom različitih tipova Ni-Cd i Ag-Cn akumulatora i akumulatorskih baterija, kao i lampi i punjača, koji imaju primenu u raznim oblastima, dominantno u železnici, elektroprivredi i avio-industriji. Kompanija je privatizovana 2007. godine. Na dan sastavljanja poslednjih finansijskih izveštaja bilo je 182 zaposlenih.

Položaj u grani

Krušik akumulatori kao proizvođač industrijskih akumulatora nema konkurencije na domaćem tržištu, a jedini je proizvođač tog tipa u jugoistočnoj Evropi. Zbog specifičnosti proizvodnje uslov opstanka je okrenutost kompanije izvozu. Trenutno učešće izvoza iznosi 38%. Početkom 2008. godine kompanija je postala punopravni član Evropske asocijacije proizvođača baterija – EUROBART, kao prva firma sa područja bivše Jugoslavije koja je primljena u ovaj veliki industrijski kartel. Ova asocijacija okuplja vodeće proizvodjače elektrohemijskih izvora struje iz zemalja Evropske unije, Ruske federacije, Ukrajine, Turske i Izraela i zastupa njihove interese pred organima Evropske unije i nacionalnim vladama. Članice EUROBAT-a pokrivaju 85 odsto evropskog tržišta baterija sa oko 4,5 milijardi eura ukupnih prihoda.

Krušik Akumulatori su u grupi od četiri kompanije u okviru asocijacije koje se bave proizvodnjom industrijskih baterija. Kompanija poseduje sertifikate ISSO 9001 i ISSO 14001. Krušik planira da zahvaljujući članstvu u EUROBART asocijaciji tokom narednih godina značajnije poveća proizvodnju uz dominantno učešće prodaje na inostranim tržištima. Prihodi iz izvoza trebalo bi da čine dve trećine ukupne realizacije u tekućoj godini. Plan prodaje za prvih 6 meseci 2008. godine je 1,9 miliona EUR, dok je planirani rast prodaje za celu 2008. godinu 70%.

Vlasnička struktura

Većinski vlasnik kompanije, sa učešćem od 87% akcija, tokom 2007. godine postalo je preduzeće Euro Balkan Corporation, koji je član deo Argonauts International Group. Kompanija ima 758 akcionara najvećim delom zaposlenih. Institucionalnih investitora nema u vlasničkoj strukturi. Marta 2008. godine doneta je Odluka o sticanju do 3% sopstvenih akcija. Za 6 meseci kompanija je otkupila oko 2% akcija. Krušik akumulatori imali su dve emisije po osnvu ugovorene obaveze investiranja, odnosno preraspoređivanja neraspoređene dobiti u osnovni kapital što je uvećalo kapital za nešto manje od 5%.

Trgovanje

Akcijama Krušik akumulatora trguje se manje od godinu dana. Ovim akcijama počelo je da se trguje 30 11 2007. godine po ceni od 300 dinara za akciju. Najveći deo do sada istrgovanih akcija bio je na nivoima 300- 400 dinara. Kompanija je početak trgovanja počela sa preko 820 akcionara. Prodajom akcija smanjen je broj fizičkih lica. Argonauts Consultant koji je počeo s kupovinom akcija tokom prvih nekoliko meseci prodao je svoje učešće (oko 0,7% akcija) tokom 2008. godine. Praktično jedini kupac u istom periodu bila je sama kompanija. Likvidnost akcije je slaba. Kompanija spada u red najmanjih kompanija na Beogradskoj berzi mereno visinom aktive (5,7 miliona EUR u 2007) i pored toga što je ona gotovo duplirana u poređenju sa 2005. godinom. Tokom 2006. godine došlo je do pada performansi preduzeća što je uticalo na pogoršavanje svih pokazatelja. U 2007. godine aktivnost kompanije je poboljšana. Ostvareni su prihodi na nivou 2005. godine (2,2 miliona EUR). Dobit Krušika nije bila veća od 155 hiljada EUR (2007) čime je ostvarena neto profitna margina od 7%.

SWOT analiza

Prednosti: Specijalizacija u proizvodnji industrijskih baterija

Slabosti: Niska kapitalizacija kompanije

Potencijali: Članstvo u EUROBART asocijaciji

Pretnje: Mali free float

Izvor :

autori : Zoran Jeremić i grupa nezavisnih eksperata

Poziv na pretplatu : //www.ekapija.com/website/sr/page/211690

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.