NavMenu

Kanadska kompanija "Dundee plemeniti metali" planira otvaranje rudnika u južnoj Srbiji - molibden iz Surdulice za EU

Izvor: Glas javnosti Subota, 04.10.2008. 11:08
Komentari
Podeli

Kanadska kompanija "Dundee plemeniti metali" ima dobre rezultate u istraživanju rude molibdena i renijuma u okolini Surdulice, u rejonu Mačkatice i Borovika, ali se sa potpunom sigurnošću ne može reći da li će na kraju biti otvoren rudnik. Molibden, koji se koristi za izradu visokokvalitetnih čelika, kao i u energetici - za gasovode, naftovode, kotlove je "tajanstveni" metal koji je kao keca iz rukava izvukao ministar ekonomije Mlađan Dinkić na Niškom investicionom forumu.

On je izjavio da će Srbija uskoro biti veliki izvoznik rude koja ne postoji u EU, ali nije želeo da kaže o kojoj rudi je reč, osim da se nalazi kod Surdulice, na jugu Srbije.

- Prvi rezultati istraživanja govore da su na jugu Srbije otkrivena značajna nalazišta jedne rude koju EU nema i u narednih pet do osam godina Srbija će postati glavni izvoznik ove rude - rekao je Dinkić.

Cena odlična

U Ministarstvu energetike i rudarstva potvrđuju da je reč o molibdenu, ali i da se sa 100% sigurnosti ne može sada reći da će rudnik biti i otvoren.

- Najveći problem je što je ruda siromašna, odnosno ima dosta mali procenat ovog metala. Kanadska kompanija zasad ima dobre rezultate, cena ove sirovine na svetskim berzama je odlična, i ako nešto ne krene po zlu, pre svega u svetu, veliki su izgledi da rudnik bude otvoren. To je dobra prilika za izvoz, ali naša namera je da što više bude iskorišćeno i kod nas jer nas očekuju veliki projekti u energetici - objašnjavaju u ovom Ministarstvu, i dodaju da će zbog siromašne rude morati da se primene najsavremenija tehnologija i oprema prilikom otvaranja rudnika.

Oni takođe potvrđuju da postoji velika potražnja za ovim metalom u evropskim zemljama. "Dundee plemeniti metali" već nekoliko godina obavlja istraživanja i to će trajati još 2-3 godine jer u proseku od početka bušenja do otvaranja rudnika prođe oko sedam godina. Ova kompanija je dosad uložila desetak miliona evra u ispitivanja kod Surdulice.

Kanadska kompanija je novembra prošle godine saopštila da je u okolini Surdulice pronašla značajne količine molibdena i renijuma.

Otvorili Nemci

Tada je rečeno da je započeta izrada preliminarne studije za eksploataciju nalazišta, koja bi trebalo da bude završena u prvom tromesečju ove godine, a nakon toga će početi izradu studije izvodljivosti. Osim molibdena, "Dundee" je pronašao i povećan sadržaj bakra i zlata. Ova strana kompanija ima devet bušačkih garnitura u Surdulici, a završeno je nekoliko desetina bušotina u Mačkatici i na Boroviku. Ta kompanija je dobila dozvolu za geološka istraživanja i eksploataciju minerala i na tri nalazišta u istočnoj Srbiji, na planini Crni vrh, u blizini Bora. U petak, 3. oktobra, u toj firmi nisu hteli da komentarišu izjave Mlađana Dinkića.

Inače, rudnik kod Surdulice ima interesantnu istoriju. Da na ovoj lokaciji ima molibdena, otkrili su domaći stručnjaci još pre Drugog svetskog rata, ali rudnik nije otvoren jer je proizvodnja bila nerentabilna. Prvi rudnik otvorili su Nemci 1941. godine i radio je do kraja rata. Uprkos skupoj proizvodnji, Nemcima je molibden bio potreban za vojnu industriju, pa su napravili mali pogon na tom području. Posle rata bilo je pokušaja da se nastavi proizvodnja, ali bez uspeha, jer je ruda bila siromašna i pogon je napušten. U jednom periodu "Geoinstitut" je obavljao istraživanja i našao da ima potencijala u novim ležištima, ali u poslednjih dvadesetak godina do dolaska "Dundee" ništa nije urađeno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.