NavMenu

MATIĆ: Alibaba traži partnera za otvaranje logističkog centra u Srbiji

Izvor: Beta Sreda, 27.09.2017. 15:50
Komentari
Podeli
Tatjana Matić (Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija)Tatjana Matić
Državna sekretarka u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da kineske kompanije vide veliki strateški značaj za pozicioniranje u Srbiji, pre svega u oblasti e-trgovine i logistike, te dodala da je kineska kompanija Alibaba zainteresovana da u Srbiji nađe partnera za otvaranje logističkog centra.

- Poznata kineska kompanija Alibaba ima svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su jako zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar - istakla je Matić pred otvaranje skupa Informatički put svile za informatičku povezanost, povodom posete Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine.

Prema njenim rečima, to bi omogućilo ne samo distribuciju kineskih prozvoda, nego i robe koju srpske kompanije proizvode i koju bi tako mogle da se plasiraju na druga tržišta, pre svega kinesko.

Matić je rekla da ima puno prostora za saradnju Srbije i Kine u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Dodala je da današnji sastanak sa predstavnicima državnih i privrednih institucija i kompanija iz Kine i Srbije predstavlja početak tehničke pripreme Memoranduma o razvoju Informatičkog puta svile, koji je prošle godine potpisan.

Matić je istakla da se tim memorandumom otvaraju mnogobrojne oblasti za saradnju, a da će se na današnjem sastanku fokusirati na četiri prioritetne oblasti, koje su usaglašene sa kineskom stranom.

- To je ubrzani razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmena tržišnih informacija, kao i rad na onlajn turizmu i projektima pametnih gradova - rekla je Matić.


Naglasila da je za 2016. godinu obim bilateralne trgovine Srbije i Kine iznosio 590 mil USD, sa rastom od 8,2%, a da je za prva četiri meseca ove godine ostvaren rast od 20%.

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Nacionalne komisije za reforme i razvoj Kine Vu Hao rekao je da očekuje da će sastanak doprineti većoj saradnji srpskih i kineskih kompanija.

Cilj je, kako je rekao, da kineske firme nađu partnere u Srbiji za razmenu informacija, da se preduzeća povežu i da povećaju razmenu elektronskih informacija.

Sekretarka Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo u Privrednoj komori Srbije Jelena Jovanović izjavila je da je cilj sastanka da se uspostavi zajednička i trajna saradnja sa kineskim kompanijama.

- Interesovanje srpskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za saradnju - rekla je ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Gradiće se regionalni fudbalski centri u Novom Sadu i Nišu

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije (IO FSS) doneo je odluku o izgradnji regionalnih fudbalskih centara u Novom Sadu i Nišu. Kako je saopštio FSS, u Sportskom centru u Staroj Pazovi održana je sednica Izvršnog odbora kojom je predsedavao potpredsednik Saveza Branislav Nedimović i na kojoj je doneta odluka o izgradnji regionalnih fudbalskih centara u Novom Sadu i Nišu, projekata koji će, kako navode u FSS, biti od kapitalne važnosti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.