NavMenu

Bojović plaća 24 mil EUR za otkup akcija Energoprojekta - Napred razvoj priprema ponude za četiri zavisna preduzeća

Izvor: Beta Ponedeljak, 31.07.2017. 16:54
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Vlasnik građevinske firme Napred razvoj Dobroslav Bojović potvrdio je u ponedeljak, 31. jula 2017. godine, da je uspeo da otkupi dodatnih 16,63% akcija Energoprojekt holdinga i da postane većinski vlasnik te kompanije.

- Za otkup akcija platiću 24 mil EUR i već sam dao ponudu za otkup akcija dva zavisna društva Energoprojekta - Entel i Garant, a pripremam ponudu za još dve zavisne firme - Opremu i Industriju - rekao je Bojović agenciji Beta.

On je istakao da će uskoro razgovarati sa zaposlenima u Energoprojektu i izneti im svoj plan poslovanja.

- Cilj nam je da Energoprojekt postane bolji i veći - rekao je Bojović.

Prethodno je generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović istakao da će preduzeće Napred razvoj morati da da ponudu i za četiri zavisna preduzeća Energoprojekta u kojima ima vlasnički udeo veći od 25%.

Po njegovoj proceni, za otkup oko 17% do danas deponovanih akcija Energoprojekt holdinga Bojovićev Napred razvoj i povezane firme moraće da plate oko 20 mil EUR, a za akcije zavisnih preduzeća Energoprojekta od 15 do 20 mil EUR.

- Cenu akcija zavisnih društava treba da utvrdi Komisija za hartije od vrednosti jer se retko kotiraju na Beogradskoj berzi, a sudeći po tome kako Komisija utvrđuje cenu akcija Energoprojekta pretpostavljam da akcionari neće biti zadovoljni i da će pravdu morati da potraže na sudu - rekao je Milovanović.


On je naveo da je prodao svoje akcije u Energoprojektu, ali da ne zna da li će ostati u kompaniji dok ne vidi plan novog većinskog vlasnika, koji nije bio detaljan u ponudi za preuzimanje.

Bojoviću je nedostajalo nešto više od 15% akcija da postane većinski vlasnik sa više od 51% Energoprojekta, jer je Napred razvoj ranije kupio 24,5%, a povezane firme Montinvest propertis 5,17% i Jopag 5,12% akcija te beogradske građevinske firme. Država, koja je vlasnik 33,58% akcija Energoprojekta, prema nezvaničnim podacima nije prodala svoj udeo.

Enegoprojekt holding ima oko 2.500 radnika i značajne ugovorene poslove u inostranstvu. Profit kompanije prošle godine bio je 10,5 mil EUR, a za šest meseci ove godine 6,7 mil EUR, dok se vrednost njene imovine procenjuje na 150 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.