NavMenu

Svaki dolar u turizmu donosi još 3,2 dolara - Obrazovanje potrebno prilagoditi novim turističkim zanimanjima

Izvor: Tanjug/Beta Ponedeljak, 26.06.2017. 17:48
Komentari
Podeli
(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Obrazovanje u turizmu veoma je značajno kako bi se što bolje iskoristili turistički potencijali i ojačao kapacitet turističke privrede, zaključak je predavanja Novo doba u turizmu, održanom u ponedeljak, 26. juna 2017. godine.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS) ukazano je i da Srbija još nedovoljno koristi svoje turističke potencijale, a oni, kako je naglašeno, mogu da pomognu rešavanju nacionalnih ekonomskih pitanja, među kojima su smanjenje stope nezaposlenosti i razvoj nerazvijenih delova zemlje, odnosno da utiču na ukupan ekonomski razvoj.

Predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da turizam ima veliki uticaj na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), devizni priliv, novo zapošljavanje i razvoj povezanih delatnosti. On je podsetio na istraživanja World Travel & Tourism Council-a, koje je pokazalo da svaki dolar potrošen u turizmu doprinosi ili inicira potrošnju još 3,2 dolara u ekonomiji jedne zemlje.

Čadež je dodao da Srbija mora, uz povećane investicije u turističku infrastrukturu, ofanzivnije promocije u svetu, regionalno povezivanje radi stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda, da obezbedi i odgovarajuće školovane kadrove u turizmu, ukoliko želi da dostigne pet milijardi evra deviznog priliva od turizma, kako je predviđeno Strategijom razvoja turizma do 2020.

To je posebno značajno, kako je naglasio, jer su rezultati analize PKS-a pokazali da se od ukupno 55.000 ljudi direktno zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu Srbije, samo petina zaista školovala za potrebe turizma i ugostiteljstva.

Da bi turistička privreda Srbije mogla kvalitetno da odgovori na zahteve promenjene tražnje i da bi obezbedila dovoljan broj međunarodno kvalifikovanih hotelskih i turističkih menadžera, a naročito kadrova za nova turistička zanimanja neophodno je i da se prilagodi obrazovni sistem i obezbede odgovarajući obrazovni profili.


Čadež je podsetio na saradnju PKS-a sa Univerzitetom Modul iz Beča, koji ima tradiciju u školovanju kadrova između ostalog i u oblasti turizma i naglasio da će zaposleni u turizmu Srbije sa fakultetskom diplomom već od oktobra ove godine moća da pohađaju MBA program identičan onom po kome se obrazuju studenti u Austriji, a koji predviđa da se polovina časova realizuje u Beogradu, a ostalih 50% u Beču ili u Dubaiju.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo kazala je da nema uspešnog turizma bez kvalitetnih kadrova, a profesor univerziteta Modul Florijan Aubke istakao je da je prava vrednost MBA programa u razmeni znanja i iskustva među studentima, jer ta obrazovna institucija ima čak 81% međunarodnih studenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.