NavMenu

Twitter plaća hakeru da pronalazi bagove

Izvor: B92 Ponedeljak, 24.04.2017. 15:17
Komentari
Podeli
Postoji legalan način da se hakuju veb sajtovi kompanija, čak i da se za to uzme novac, piše BBC navodeći primer Džejka Dejvisa koji sada radi kao stručnjak za sajber bezbednost.

Dejvis je onlajn poznat pod nadimkom Topiary, a 2011. godine je uhapšen za ilegalno hakovanje, nakon čega je prešao na stranu zakona i dobijao novac od kompanije Twitter za razotkrivanje propusta u njihovoj bezbednosti, piše BBC.

Pojam koji se koristi za takvu vrstu hakovanja je "etičko hakovanje", što u suštini znači da hakera plaća kompanija kako bi hakovao njihov sajt i pronašao bezbednosne propuste i bagove (greške u programskom kodu).

- Twitter me je platio za otkrivanje bagova - kaže Dejvis za BBC.

On navodi da bi se hakeri time bavili u svakom slučaju, tako da mu je novac bonus. Dejvis takođe ističe da se na taj način hakeri odvraćaju od ilegalnih postupaka, jer kroz etičko hakovanje mogu da rade sve što žele, a dobiju i malo novca.


- Facebook je pogotovo dobar, jer plaća minimum od 500 funti (oko 600 EUR) za otkrivanje bagova u njihovom kodu - kaže Dejvis koji je nakon hapšenja postao "beli šešir", što je termin za legalnog hakera, i radio je za grupe kao što su LulZec i Anonymous.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.