NavMenu

Oko 90 domaćih firmi predstavilo se nemačkim partnerima - Izlazak na strana tržišta cilj srpskih preduzeća

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.03.2017. 12:32
Komentari
Podeli
Sa sastankaSa sastanka
Gotovo 90 domaćih firmi iz sektora metaloprerade i proizvodnje materijala od plastike, u direktnim razgovorima sa menadžerima 10 kompanija iz Nemačke predstavilo je proizvodni i izvozni potencijal, sa ciljem da se uključe u dobavljačke lance nemačke privrede, objavljeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Bilateralni razgovori održani su danas u PKS-u u okviru projekta Dobavljačka inicijativa nemačkih kompanija iz pokrajine Severna Rajna Vestfalija.

U razgovorima su učestvovale nemačke kompanije Airbus, Miele, MV Engineering GmbH, Mosca GmbH, SMS group GmbH, Fabrika ventilatora Oelde GmbH, Hettich Management Service GmbH, Koebo GmbH, IFM electronic GmbH i Herwarth Reich GmbH.

Aleksandar Đorđević iz firme Rap Zastava, koja se bavi proizvodnjom za ribarske i istraživačke brodove, došao je na razgovore u PKS poučen ranijim pozitivnim iskustvom.

- Učestvovali smo na Danu dobavljača za firmu Siemens i postali deo globalne mreže dobavljača te nemačke kompanije - objasnio je Đorđević.

- Kada smo započeli ove aktivnosti nismo mogli da zamislimo da u Srbiji ima toliko kompanija koje su sposobne da proizvedu delove visokog kvaliteta prema međunarodnim standardima - rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

Marko Čadež, predsednik PKS, kaže da je "u najvećem interesu srpskih preduzeća, posebno malih i srednjih, da izađu na strana tržišta, da se povezuju sa međunarodnim, a posebno sa kompanijama iz najrazvijenije evropske ekonomije. Da postanu deo velikih dobavljačkih sistema, da rastu, podižu svoje kapacitete i stalno unapređuju kvalitet proizvoda i procesa, jačaju svoju konkurentnost, kako bi ostali u tim aranžmanima i dobili nove poslove".

On je istakao da strane kompanije mogu da računaju na srpske proizvođače kao pouzdanog dobavljača i partnera, jer Srbija ima dugu industrijsku tradiciju, a firme znanje neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima.

Predsednik PKS je podsetio da je kompanija Eberspacher potpisala ugovor sa kragujevačkom firmom Teknia dok su u toku pregovori sa kompanijama Gomma line i Agromehanika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.