NavMenu

Za siguran transport nafte neophodni produktovodi - Transnafta planira 200.000 kubnih metara skladišnih kapaciteta

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.12.2016. 15:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Čak 65% nafte i naftnih derivata u Srbiji prevozi se cisternama, što je nesigurno i ekološki neprihvatljivo, rekao je izvršni direktor za investicije i razvoj javnog preduzeća Transnafta, Nebojša Lemajić, i dodao da je neophodno izgraditi produktovode, jer su oni 40 puta pouzdaniji od transporta železnicom, a 100 puta od transporta cisternama.

Lemajić je najavio da je u planu da polovinom 2017. godine bude završen produktovod pravca Pančevo-Smederevo, a zatim u sledećoj fazi da se radi na pravcu Pančevo-Niš, kao i da se od 2020-21. radi na pravcu Pančevo-Novi Sad.

Prema njegovim rečima, produktovodi su cevovodni sistemi koji rade 24 časa, svakog dana u godini, i izuzetno su pouzdani, ali i ekološki prihvatljivi. Produktovodi su, kako je naglasio, budućnost Srbije kada je reč o sigurnom snabdevanju naftnim derivatima, jer ih imaju i ostale zemlje u regionu.

Lemajić je naveo da je Transnafta krenula u izgradnju skladišta za sirovu naftu kapaciteta 200.000 kubnih metara i da bi ono trebalo da bude gotovo u junu naredne godine.

Prema Lemajićevim rečima, Transnafta sada raspolaže sa 45.000 kubnih metara skladišnih kapaciteta za obavezne rezerve naftnih derivata. Plan je, kako je istakao, da ti skladišni kapaciteti u narednoj godina budu od 130.000 do 145.000 kubnih metara, a u narednih pet godina da dostignu kapacitet od 200.000 kubnih metara.

Lemajić je rekao i da je potpisan ugovor sa Vojskom Srbije o preuzimanju pet skladišta koja njima nisu potrebna i da je plan da ona budu dovedena u operativno stanje kako bi naftni derivati mogli da se čuvaju u njima.

On je naveo podatak da izgradnja novih skladišnih kapaciteta košta oko 150-200 USD po kubnom metru, dok će osposobljavanje skladišta preuzetih od Vojske Srbije koštati mnogo manje, oko 55-60 USD po metru kubnom.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da Srbija trenutno raspolaže rezervama nafte i gasa za 12 dana, a da je u planu da te rezerve do 2023. budu za 60 dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.