NavMenu

Sedam kompanija merka "Jat Airways"

Izvor: Politika Subota, 02.02.2008. 16:05
Komentari
Podeli

Radna grupa Vlade Srbije zadužena za privatizaciju javnih preduzeća zadovoljna je strategijom privatizacije "Jata", koju je sačinila američka konsultantska kuća "Rothschild”.

Uskoro će je predočiti Vladi, koja bi u naredna dva meseca trebalo da usvoji i zakon o privatizaciji domaćeg avio-prevoznika, rekao je posle sastanka Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Tender za prodaju "Jata" trebalo bi da bude raspisan u aprilu, a na njemu će, prema Dinkićevim rečima, moći da učestvuju i kompanije iz zemalja izvan Evropske unije. Za kupovinu je, bar za sada, zainteresovano sedam avio-prevoznika, a ruski "Aeroflot" je samo jedan od njih.

– Tenderom će strateškom partneru biti prepušteno upravljanje kompanijom, ali način na koji će to biti postignuto zavisiće od toga iz koje zemlje bude pobednik. Ukoliko to bude neka kompanija iz Evropske unije, neće biti nikakvih smetnji da ona postane većinski vlasnik "Jat". Ali, ako kupac bude iz neke druge zemlje, koja nije članica, onda će se s njim pregovarati kako da se ispune uslovi Unije zbog primene Sporazuma o otvorenom nebu, koji omogućava slobodan pristup svim aerodromima u državama članicama sporazuma – objasnio je Dinkić.

Pre raspisivanja tendera, kako je naglasio, potrebno je da se dugovanja "Jata" prema državi konvertuju u kapital da bi se povećala vrednost kompanije. Takođe, mora biti urađena i registracija zaposlenih za dodelu besplatnih akcija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.