NavMenu

Zavijorila se zastava ASEAN-a - Srbija nedovoljno koristi dobre bilateralne odnose članicama jedne od najmoćnijih zajednica na svetu

Izvor: eKapija Sreda, 10.08.2016. 09:22
Komentari
Podeli

Povodom 49. godišnjice osnivanja Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), kao i obeležavanja prve godišnjice formiranja ASEAN ekonomske zajednice (AEC) u Srbiji, 8. avgusta je ceremonijalno podignuta zastava u Ambasadi Republike Indonezije u Beogradu.

Ceremonijalno podizanje zastave, na Dan ove organizacije, organizovale su ambasade zemalja članica ASEAN-a u Beogradu, Ambasade Republike Indonezije, Ambasade Republike Unije Mjanmara i Ambasade Malezije.

ASEAN je osnovan 8. avgusta 1967. u Bangkoku na Tajlandu, potpisivanjem Deklaracije ASEAN-a. Potpisnice "Bangkok deklaracije" bile su Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur i Tajland. Bruneji su se pridružili ASEAN-u 7. januara 1984, Laos i Mjanmar 23. jula 1997, a Kambodža 30. aprila 1999, sačinjavajući grupu zemalja danas poznatu kao deset država članica ASEAN-a.

Od svog osnivanja, ASEAN je uspešno doprinosio ekonomskom prosperitetu, političkoj stabilnosti i bezbednosti, kao i sociološko-kulturološkoj koheziji zemalja u regionu jugoistočne Azije.

Koliko je ova organizacija značajna za svetsku privredu, govori činjenica da pokrivaju tržište od više od 622 miliona ljudi. Ovo potencijalno tržište ASEAN-a je veće od tržišta Evropske unije ili Severne Amerike, rekao je Ambasador Indonezije u Beogradu, Harry Richard James Kandou.

- Po BDP-u, Grupa je u 2015. po bila sedma ekonomija u svetu, a procene su da bi do 2050. mogla biti i četvrta. To je takođe jedan od najotvorenijih ekonomskih regiona u svetu, sa ukupnim izvozom robe vrednim više od 1.200 mlrd USD (1,2 triliona USD) - skoro 54% od ukupnog BDP- a ASEAN-a i 7% svetskog izvoza. Sve ovo ASEAN zajednicu čini četvrtim regionom po veličini izvoza u svetu - dodao je indonežanski ambasador na svečanosti u Beogradu.

Ceremonijalnom podizanju zastave prisustvovali šefovi misija i predstavnici ambasada država Azije i Pacifika u Beogradu, dok je u ime naše države prisutan bio Goran Aleksić, pomoćnik u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije zadužen za bilateralne odnose. S obzirom da je naša delegacija bila "malobrojna", zapitali smo se koliko je iskorišćena mogućnost saradnje Srbije sa članicama ASEAN-a.

Profesorka Fakulteta političkih nauka i direktorka Instituta za azijske studije, Dragana Mitrović, podseća da je Srbija kao naslednica Jugoslavije u poziciji da koristi decenijski duge odnose bilateralne saradnje sa mnogim od deset članica ASEAN-a, od kojih neke pokazuju izuzetno interesovanje za uspostavljanje daleko sadržajnije ekonomske saradnje u oblasti trgovine, turizma, direktnih investicija u našu privredu, ali i obrazovanja, tehnološke razmene itd.

- Kako su neke od ovih zemalja ujedno i najdinamičnije svetske ekonomije i spadaju u tzv. rastuće ili ekonomije u usponu, poput Indonezije, Tajlanda, Vijetnama, ekonomska saradnja sa njima bi imala pozitivan uticaj na dinamiku rasta naše ekonomije, kao i na diversifikaciju tržišta i izvora stranih ulaganja - kaže za eKapiju profesorka Dragana Mitrović i dodaje da je posle skidanja sankcija i Mjanmar poprište pravog takmičenja između potencijalnih investitora iz najrazvijenijih privreda.

Naša sagovornica napominje da Indonezija kao moćna i dinamična regionalna ekonomija godinama pokazuje izuzetnu zainteresovanost koju ni izbliza nismo iskoristili.

Mitrović smatra da deo uzroka leži u našim tradicionalnim slabostima - odvojenosti nauke od nadležnih državnih institucija i privrede koje ima za posledicu odsustvo valjanih preporuka, slaba zainteresovanost naših privrednih subjekata za pozicioniranje van Evrope, sporost postojećih institucija u realizovanju incijativa koje dolaze iz ovih zemalja, naročito kada je u pitanju međuresorska saradnja i opšta nepovoljna klima u srpskoj privredi i njeni slabi kapaciteti za konkurentski nastup na svetskom tržištu.

J. Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.