NavMenu

(NOMINACIJA ZA NAGRADU AUREA 2016): "MK Fintel Wind" - Vetropark Kula

Izvor: eKapija Petak, 11.03.2016. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Miloš Vlahović)
Kompanija "MK Fintel Wind" otvorila je u novembru 2015. godine vetropark u Kuli, prvi energetski objekat ovog tipa u Srbiji. Vetropark Kula, ukupne instalisane snage 9,9 MW, sastoji se od tri vetrogeneratora visine oko 178 metara, koji su najviši u jugoistočnoj Evropi.

Električna energija koja se proizvodi u ovom vetroparku ima potencijal snabdevanja između 5.000 i 8.000 domaćinstava. Imajući u vidu da energija vetra do sada nije korišćena, otvaranje prvog vetroparka u Srbiji ojačaće domaći energetski sektor, smanjiće uvoz električne energije iz inostranstva i doprineće ukupnoj energetskoj sigurnosti.

Sama ideja korišćenja energije vetra i potenciranje neiskorišćenih resursa određenih regija u našoj zemlji dovodi do pomaka u industrijalizaciji određenih opština i mogućnosti zapošljavanja ljudi. Na izgradnji vetroelektrane u Kuli kao podizvođači su angažovane domaće kompanije i projektantske kuće, dok je u finansiranju projekta učestvovala Erste banka. Ukupna investicija u vetropark Kula iznosila je 15 mil EUR.

"MK Fintel Wind" je zajednička kompanija italijanskog "Fintel Energia Spa", preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi, i "MK Group" d.o.o. Kao trenutno najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova. Već u prvoj polovini 2016. biće otvoren vetropark u Vršcu nakon čega sledi izgradnja još jednog vetroparka takođe u Vršcu, a dobijena je i građevinska dozvola za izgradnju vetroparka u Velikom Gradištu.

INOVATIVNOST


(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Vetropark u Kuli prvi je energetski objekat ovog tipa u Srbiji. Imajući u vidu da energija vetra do sada nije korišćena, uvođenje potpuno nove tehnologije za proizvodnju električne energije daje poseban impuls u razvoju elektroenergetike Srbije.

Prvi vetropark u Srbiji, instalisane snage 9,9 MW, sastoji se od tri vetrogeneratora proizvođača "Vestas" iz Danske, visine oko 178 metara, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi. Reč je o poslednjoj tehnologiji "Vestas" generatora, razvijenoj za vetrove nešto nižih brzina koji karakterišu ovo područje. Turbine velikog prečnika (117m) imaju savremeni prenosni mehanizam i konvertor koji, bez obzira na brzinu vetra, na izlazu daje ono što zahteva elektroenergetski sistem.

Procenjeno je da će vetropark Kula proizvoditi oko 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene energije, što je dovoljno za potrebe blizu 6.000 domaćinstava. Prognoze pokazuju da se u pojedinim godinama može očekivati i veća proizvodnja koja bi bila dovoljna i za potrebe čak i do 8.000 domaćinstava.

Izgradnja vetroparka u Kuli počela je u februaru 2015. godine, dok je kompanija "MK Fintel Wind" osnovana još 2007. godine. Sam proces kroz koji prolazi jedan ovakav projekat, od ideje, preko izrade projekta do dobijanja svih dozvola za izgradnju i upotrebu, ima niz procedura kroz koje je investitor u Srbiji prošao po prvi put, zajedno sa institucijama koje su sa njim sarađivale. Realizacija projekta ukazala je kompaniji "MK Fintel Wind", ali i drugim investitorima, na put kojim je potrebno ići u budućim projektima, u smislu rešavanja problema i nepoznanica u ovom segmentu. Veliko iskustvo koje je kompanija "MK Fintel Wind" stekla u toku realizacije ovog projekta podelila je na raznim nivoima, čime su dodatno podigli kvalitet zaposlenih i saradnika, a u kompaniji posebno ističu saradnju sa naučnim institucijama u Srbiji, srednjim školama, fakultetima, zavodima i naučnim institutima.

Nakon zvaničnog otvaranja vetroparka u Kuli u novembru 2015. usledio je period prijema objekta, a februara 2016. krenula je i proizvodnja i isporuka energije sistemu EPS-a.

DRUŠTVENA KORISNOST

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Imajući u vidu da energija vetra do sada nije korišćena, realizacijom vetroparka u Kuli unapređen je način korišćenja resursa koji nam je priroda dala. Našoj planeti preti opasnost od zagrevanja i emisije štetnih gasova, a postoji i sve veća opasnost od zatvaranja velikih ložišta, poput termoelektrana. Vetroenergija ne zagađuje i neograničena je jer se obnavlja. Ne koristi gorivo, ne proizvodi gasove sa efektom "staklene bašte" i od nje nema otpada koji bi dalje imao loš uticaj na životnu sredinu.

Proizvodnja struje iz vetroparka u Kuli ima potencijal da snabdeva između 5.000 i 8.000 domaćinstava, bez zagađivanja prirode i bez ometanja lokalnog stanovništva prilikom rada postrojenja. Ovim projektom započeto je rešavanje problema uvoza električne energije iz inostranstva, dodatno je ojačan domaći energetski sektor, kao i ukupna energetska sigurnost. Izgradnjom prvog vetroparka u Srbiji kompanija "MK Fintel Wind" je dala svoj doprinos uvećanju udela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji struje, te je približila našu zemlju ostvarenju postavljenog cilja od 27% udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

Sama ideja korišćenja energije vetra, i potenciranje neiskorišćenih resursa određenih regija u našoj zemlji, dovodi do pomaka u industrijalizaciji određenih opština i mogućnosti zapošljavanja ljudi. Iako su na ovom projektu kao vodeći izvođači radova angažovane kompanije iz inostranstva, isključivo zbog svog iskustva u izgradnji vetroparkova u drugim zemljama, takođe su angažovane i brojne lokalne kompanije kao podizvođači. Cilj kompanije "MK Fintel Wind" je da se na izgradnji vetroparkova koje planiraju u budućnosti gotovo u potpunosti angažuje domaća operativa i radna snaga. Na izgradnji vetroparka u Kuli, u svakom trenutku je bilo angažovano 50-ak ljudi različitih struka: projektanata, stručnjaka za zaštitu životne sredine, konsultanata, stručnjaka za transport i sl. Time je omogućena obuka i unapređeno znanje i veštine lokalnih stručnjaka iz raznih oblasti. U kompaniji "MK Fintel Wind" posebno ističu saradnju sa domaćim kompanijama koje su transportovale vetrogeneratore. Transport vetrogeneratora drumskim saobraćajem spada u najsloženije poduhvate, zbog veoma velikih dimenzija elemenata. Domaće kompanije za transport i podizanje tereta su iskazale veoma veliku poslovnu hrabrost, znanje, veštine i predložili način i pravac dostavljanja vetrogeneratora. Iako su se ti predlozi značajno kosili sa predlozima proizvođača opreme, predložena rešenja su unela veoma velike uštede u transportu, a našim transportnim kompanijama, koje su radile na ovom projektu, otvorile dodatno tržište.

Za vreme priprema i razvoja projekta posebno se vodilo računa i o pticama i slepim miševima, tačnije o zaštiti životne sredine. Zbog broja i vrsta ptica (od 80 do 100 različitih vrsta) koje stanuju na prostorima gde su planirani vetroparkovi, kompanija "MK Fintel Wind" je nekoliko puta bila prinuđena da pomera pozicije vetrogeneratora.


Imajući u vidu da je ovo prvi projekat kompanije iz oblasti energije vetra u Srbiji, koji se pokazao uspešnim u svojoj realizaciji, "MK Fintel Wind" planira izgradnju vetroparkova na različitim lokacijama u Srbiji. Već u prvoj polovini 2016. godine planira se početak rada prvih vetrogeneratora u Vršcu, nakon čega se u ovom gradu nastavljaju radovi na izgradnji novog vetroparka, a kompanija je dobila i građevinsku dozvolu za izgradnju vetroparka u Velikom Gradištu. Na taj način "MK Fintel Wind" će dalje doprineti razvoju lokalnih zajednica u industrijskom segmentu, kroz proizvodnju i zapošljavanje, kao i korišćenje ovog važnog obnovljivog resursa energije.

FINANSIJSKI POTENCIJAL


Postojanje vetroparka i njegova upotreba dovode do povećanja greenfield investicija, zapošljavanja ljudi, povećanja prihoda budžeta kroz naplatu direktnih i indirektnih poreza i niza drugih benefita koji se ogledaju kroz povećanje atraktivnosti ove grane, naročito uzevši u obzir da se radi o prvom vetroparku, odnosno pionirskom poduhvatu u ovoj oblasti, koji sada već značajno smanjuje rizik ulaganja drugih investitora u slične projekte.

U prvi vetropark u Srbiji kompanija "MK Fintel Wind" uložila je 15 mil EUR, a u finansiranju projekta učestvovala je Erste banka.

Realizacija ovakvog projekta se uobičajeno sprovodi primenjujući sistem "ključ u ruke" tj. angažuje se jedan izvođač radova (proizvođač vetrogeneratora) koji zatim na sebe preuzima ulogu angažovanja podizvođača i sprovodi sve radnje kako bi vetropark bio izgrađen i počeo da radi. Iako je ovo najsigurniji pristup za banke koje ovakve projekte finansiraju, ovaj način je najskuplji i posledično značajno utiče na sveukupnu profitabilnost projekta. Pristup kompanije "MK Fintel Wind" je bio potpuno drugačiji. Razvoj projekta je isključivo zasluga zaposlenih kompanije, dok je izgradnja vetrogeneratora podeljena u dve faze u kojima su učestvovala dva izvođača - jedna grupa izvođača izgradila je temelje, puteve, elektroenergetski i telekomunikacioni deo, a druga grupa izvođača je transportovala i podigla vetrogeneratore. Uštede koje se ostvaruju ukoliko se primenjuje ovakav dualan pristup su značajne, odnosno na projektu ukupne vrednosti kapitalnih ulaganja od app. 15 mil EUR uštede idu i preko 2 mil EUR, što značajno uvećava internu stopu prinosa investitora.

Kompanija "MK Fintel Wind" jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji, sa projektima snage 300 MW.

Otkupna cena struje iz vetra, prema sadašnjim propisima u Srbiji, iznosi 9,2 evrocenta za kilovat-čas, uz obavezu države da struju u narednih 12 godina otkupljuje od investitora. Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je da će uskoro biti usvojen set od tri uredbe u okviru kojih će biti definisan novi model ugovora o otkupu električne energije iz obnovlјivih izvora, koji će omogućiti veću sigurnost investitorima za ulaganje u vetroparkove i ostale obnovlјive izvore.

Ukoliko je vetropark Kula Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade "Aurea".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.