NavMenu

Otpad iz Beograda privlačan za 60 svetskih kompanija

Izvor: RTS Utorak, 01.12.2015. 15:55
Komentari
Podeli

Upravljanje otpadom je jedan od najvećih problema s kojima se suočava Srbija, a posebno u Beogradu koji ima najveću i najneuređeniju deponiju u Evropi. Da se tu nešto menja pokazuje i činjenica da je sve više gradova u Srbiji koji imaju projekte održivog razvoja.

Ovi projekti podrazumevaju razvoj privrede bez štetnog uticaja na životnu sredinu i korišćenje obnovljivih izvora energije. Samo Beograd će za sanaciju deponije u Vinči i izgradnju pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda uložiti skoro milijardu evra.

Lokalni plan upravljanja otpadom u Beogradu predviđa da se do 2021. godine uspostavi održivi sistem upravljanja otpadom i to po sistemu javno-privatnog partnerstva. Za beogradski otpad zainteresovano je čak 60 kompanija iz celog sveta.

- Sada je izabrno pet najvećih kompanija prema uslovima koje smo mi postavili. To su kompanije iz Grčke, Francuske, Nemačke. Krajem sledeće godine već očekujemo da se krene u investiciju od preko 250 mil EUR - kaže Goran Trivan iz Sekretarijata za životnu sredinu Beograda.

Plan je da se do 2020. godine trajno reši problem kanalizacije i otpadnih voda i izgradi Interceptor i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

- To postrojenje zadovoljava standarde izlaska prečišćenih voda u Dunav. To će biti Veliko Selo. Direkcija već vrši eksproprijaciju zemljišta veličine 40 hektara - kaže Petar Cekić iz Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Svaki građanin Srbije godišnje baci 350 kilograma otpada. Reciklira se svega 15%, a ostalo završava na deponijama. Većina fabrika za reciklažu radi sa 60% kapaciteta jer nemaju dovoljno sirovina, a pet ambalaža se izvozi.

- Mi imamo dovoljno otpada ali nerazvijeno sakupljanje. Dodatni problem pored sakupljanja je što dozvoljavamo da nam sirovine odlaze kao neprerađeni otpad u inostranstvo - kaže Ana Petrović Vukićević iz Udruženje reciklera Srbije.

U resornom ministarstvu kažu da je održivi razvoj prilika zemljama u tranziciji da kroz vid zelene ekonomije polako izađu iz krize.

- Jedna stvar je bogata zemlja koja se održivo razvija da bi očuvala svoje resurse a troši tuđe. Druga stvar je zemlja u tranziciji koja nema dovoljno sredstava da koristi tuđe resurse i mora da se bavi obnovljivim izvorima energije i onome što se nalazi oko nas - kaže Aleksandar Vesić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U organizaciji Centralnoevropskog foruma za razvoj, 168 gradova i opština predstavili su 970 projekata u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i zaštite životne sredine koji se realizuju kroz javno privatno partnerstvo.

- CEDEF je tu da im preko kompanija koje smo mi nazvali premijer liga, društveno odgovorne kompanije, nosioci naprednih tehnologija koji su lideri u svojoj oblasti, i koje su spremne da putem javno privatnog partnerstva te projekte direktno sa gradovima realizuju - kaže Jovanka Arsić Karišić iz CEDEF-a.

Liderima održivog razvoja proglašena su 64 grada, zbog projekata koji najviše utiču na poboljšanje života njihovih građana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.