NavMenu

Kamate brže padaju ako su klijenti spremni da promene banku - Za mala i srednja preduzeća UniCredit nudi 20 mil EUR kredita

Izvor: Danas Četvrtak, 08.10.2015. 10:33
Komentari
Podeli
Klaudio Čezario, predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke, kaže da Narodna banka Srbije već dve godine smanjuje referentnu kamatnu stopu i to smanjenje se delom već prelilo na niže kamate građanima i privredi.

- Mi sada u Srbiji imamo generalno sniženje kamata na kredite i to će se nastaviti, ali ne ovim tempom. Ovo što se dogodilo u poslednjih 12 meseci u vezi s kamatama je prilično jedinstveno. Srbija je imala više kamate od drugih zemalja u okruženju, tako da ovaj pad znači da percepcija rizika u Srbiji ide nadole - objašnjava on.

Odgovarajući na pitanje zašto su kamate u Srbiji i dalje vrlo visoke, Čezario kaže da "mnogo toga utiče na formiranje kamatne stope. I politika banke i to kakav je neko klijent, procena rizika i tako dalje".

- Mislim da je jedan od faktora i spremnost klijenata da promene banku. Kada bi građani bili voljniji da pređu u onu banku koja im nudi bolje uslove, onda bi i kamate zbog konkurencije verovatno brže padale - dodaje on.

Kada su u pitanju problematični krediti (NPL), prvi čovek UniCredit banke u Srbiji kaže da je problem njihov udeo od čak 23% u ukupnoj masi kredita, ali i činjenica da njihov ukupan iznos nije prevelik što srpsko tržište čini manje privlačnim za velike međunarodne igrače koji se bave otkupom nenaplativih potraživanja.

- Problemi za njihovo rešavanje se odnose i na trenutni zakonski okvir, koji treba promeniti kako bismo podržali i unapredili proces restrukturiranja i zaštitu poverilaca. Naročito ovo poslednje, u mnogim slučajevima je dosta slabije u poređenju sa međunarodnim standardima ili najboljom praksom sa negativnim posledicama kada je u pitanju mogućnost banaka da rade sa specijalizovanim preduzećima za upravljanje nenaplativom imovinom ili investicionim fondovima koji ulažu u privatni kapital, a koji su zainteresovani za ovakav vid aktivnosti - objašnjava on.

Za mala i srednja preduzeća spremno 20 mil EUR kredita

Klaudio Čezario, kada se radi o pomoći malim firmama, kaže da je UniCredit banka pre desetak dana potpisala ugovor sa EBRD o dve kreditne linije u vrednosti od ukupno 40 mil EUR, namenjene povoljnom finansiranju upravo malih i srednjih preduzeća i stambenih zajmova.

- Od toga je 20 miliona evra namenjeno MSP-u i to nije prvi put da mi sklapamo ovakav aranžman sa EBRD-om. Pored toga, UniCredit je značajno uvećao svoj portfolio kada je sektor MSP u pitanju zahvaljujući novom pristupu i konkurentnijim cenama - dodaje on.

Čezario naglašava i da "u Srbiji ima uspešnih preduzetnika koji jednostavno ne žele da uzmu kredit od banke, već nastoje da se razvijaju samo sopstvenim sredstvima. Mislim da je to ekstremno konzervativan pristup. Naravno da ne treba da idu u drugu krajnost pa da se prezadužuju, ali kredit je alat koji omogućava brži razvoj".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.