NavMenu

Za izgradnju vetroelektrane u Crnoj Gori kredit od 48,5 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.07.2015. 08:42
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 48,5 mil EUR za izgradnju prve vetroelektrane u Crnoj Gori na Krnovu kod Nikšića, koja će proizvoditi šest odsto ukupne električne energije.

U saopštenju EBRD je navedeno je da će kredit u istom iznosu obezbediti i podružnica nemačke državne banke KfW IPEKS-Bank GmbH.

Iz EBRD-a su kazali da je to prva investicija tako velikih razmera u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980. godine, prenela je Radio i Televizija Crne Gore.

Kada bude izgrađena i potpuno operativna, vetroelektrana snage 72 megavata (MW) će predstavljati osam odsto ukupne instalirane snage i šest odsto ukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Vetroelektranu će graditi i njom upravljati crnogorsko privatno preduzeće "Krnovo Green Energy".


Iz EBRD-a su podsetili da je to prvo finansiranje privatne vetroelektrane ne samo u Crnoj Gori, već i u širem regionu - Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH), Albanija.

- Ovim projektom će iznos opredeljenih sredstava EBRD-a dostići 493,5 mil EUR kroz 45 projekata, generišući na taj način više od 960 mil EUR investicija u zemlji. EBRD ulaganja pokrivaju čitav niz grana crnogorske privrede - navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Vesti

Ko je Adrijana Mesarović, nova ministarka privrede?

Izabrana je nova Vlada Srbije, a među ministrima koji će voditi ekonomsku politiku zemlje, našlo se i novo ime. Naime, nova ministarka privrede biće Adrijana Mesarović. Dosad je bila članica gradskog veća Novog Sada za budžet, finansije i investicije. Kako se navodi u njenoj zvaničnoj biografiji, rođena je u Novom Sadu 1981. godine, gde i danas živi i radi. Osnovno, srednje i visoko obrazovanje završila je i stekla u svom rodnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.