NavMenu

Proizvodnja u fabrici "Fiat" 22% niža u aprilu u odnosu na isti mesec u 2014.

Izvor: Tanjug Utorak, 09.06.2015. 14:14
Komentari
Podeli
Proizvodnja "Fiat"-ove fabrike automobila u Kragujevcu u aprilu je za 22% niža nego u istom mesecu prošle godine, izjavio je danas ekonomista Vladimir Vučković.

On je, na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT), naglasio da je od januara do aprila proizvodnja "fiata" u Srbiji za 5,5% niža u odnosu na isti period prošle godine.

Podsetio je da je maksimalan nivo proizvodnje "fiat"-a bio u 2013. godini, ali da su poslednjih meseci zabeleženi stagnacija i pad.

Izvestan oporavak u pogledu plasmana mogao bi da usledi s obzirom na to da su uvedeni veliki cenovni popusti (staro za novo) i ukoliko se realizuje najavljeni izvoz "fiat"-a u Rusiju, mada se tu postavlja i pitanje prihvaćene količine, kao i pitanje eventualnih uzvratnih povlastica za uvoz iz Rusije kojim bi se stvorila dodatna konkurencija na našem tržištu, rekao je on.

Prema njegovim rečima, usporen je rast robne razmene sa inostranstvom, a zabeležen je pad izvoza, ali i uvoza.

Vučković je naglasio da je u znatnom padu izvoz kapitalnih proizvoda kao što su automobili.
On je naglasio da su osnov fiskalne konsolidacije uštede koje su ostvarene po osnovu smanjenja plata i penzija, a da je budžetski deficit u prvom kvartalu ove godine ostvaren zahvaljujući toj meri kao i dobrim rezultatima u borbi protiv sive ekonomije, ali i povećanju naplate PDV-a i akciza.

Vučković je istakao da je naplata PDV i akciza u prvom kvartalu bila za 30 milijardi dinara veća nego u istom periodu lane, a zabeležena je i bolja naplata neporeskih prihoda, pre svega dividendi, koje su uplatila javna preduzeća.

Kada su u pitanju zarade u aprilu, velikih promena nema, plate u privatnom sektoru su u porastu za 7,7% u aprilu što kompezuje blagi pad zarada u javnom sektoru, istakao je on.

Prosečna neto zarada u aprilu ove godine iznosila je 49.047 dinara, dinamika zarada zaostaje za dinamikom potrošnje, pa su tako u aprilu zarade bile za 0,5% manje nego u istom mesecu prošle godine.

Inflacija je u aprilu ove godine snižena u većoj meri na mesečnom nego na međugodišnjem nivou, pa je tako ona za 0,5% manja u odnosu na prethodni mesec i 1,8% u odnosu na uporedivi mesec prethodne godine, pokazuju rezultati MAT-a.

Tempo rasta industrijske proizvodnje u aprilu je nastavljen, a industrija je dostigla nivo koji je imala istog meseca prošle godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.