NavMenu

Investiranje u rudarstvo u regionu - Otvoren Rudarsko-geološki forum u Srebrenici

Izvor: Beta Četvrtak, 14.05.2015. 17:29
Komentari
Podeli
U Rudniku olova i cinka "Sase" u Srebrenici otvoren je Rudarsko-geološki forum u četvrtak (14. maja 2015. godine), prvi u BiH posle raspada Jugoslavije, na kome će stručnjaci razmotriti rezultate koncesija, potrebne investicije i pravce razvoja rudarstva, kao jedne od perspektivnih privrednih grana u regionu.

Forum je otvorio ministar industrije, enegetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, a organizator je firma "Gross", koja upravlja rudnikom "Sase". Većinski vlasnik ove firme je britanska kompanija "Mineco Limited".

- Ovo je prilika da se svi eminentni stručnjaci iz oblasti rudarstva i geologije na jednom mestu nađu i tokom tri radionice obave konsulatacije i razmene iskustva - izjavio je novinarima direktor britanske firme "Mineco" Bojan Popović.

On je istakao da "Gross" i "Mineco" i na ovaj način žele da doprinosu razvoju rudarstva, ne samo u svojim rudnicima, već i šire, u celom regionu.

Rudnik "Sase" jeste najveći rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BIH u koji "Mineco" ulaže već 10 godina, a koji sada postiže izvanredne rezultate, kazao je Popović.

Na otvaranju Foruma, britanski amabasador u BiH Edvard Ferguson je kazao da je od dolaska u BiH prošle godine bio usmeren na stvaranje, a zatim i na primenu nove strategije EU za BIH, te da je zbog toga stalno isticao potrebu za ekonomskim reformama koje olakšavaju poslovanje i investiranje u privatni sektor.

- Zadovoljstvo je videti na ovom primeru kako britanski investitor "Mineco" odličnim menadžmentom postiže uspeh na terenu - kazao je Ferguson, dodajući da "Mineco" trenutno ulaže 4,5 mil USD samo u povećanje proizvodnje u rudniku "Sase".

Prema njegovim rečima, rad kompanije "Mineco" u rudnicima u BiH doprineo je tome da Ujedinjeno Kraljevstvo prošlu godinu završi kao drugi najveći investitor u BiH nakon Rusije.

Đokić je, otvarajući Forum, pohvalio britanski "Mineco" za ulaganja i razvoj rudarstva u RS.

- Imamo velike neiskorišćene mineralne resurse i veliki potencijal za razvoj rudarstva u RS, zbog čega će Vlada nastaviti da podržava ovakve investicije - kazao je Đokić.

Prema njegovim rečima, Forum je prilika da stručnjaci razmene iskustva koja će pomoći unapređenju sektora rudarstva i razvoju strategije u ovoj oblasti.

Direktor operacija "Mineco" Dominik Roberts izjavio je da ta kompanija namerava da nastavi ulaganja u BiH i u Srbiji, jer je to područje bogato mineralnim resursima i obojenim metalima.

Prema njegovim rečima, u svim rudnicima ove kompanije koristi se najsavremenija tehnologija, a sva ulaganja prate i investicije u zaštitu životne sredine, po najvišim evropskim standardima.

Osim što je većinski vlasnik rudnika "Sase", "Mineco" u BiH radi na osposobljavanju rudnika olova u Olovu u Federaciji BIH, a u Novom Goraždu trenutno ulaže u istraživanja nalazišta antimona.

U Srbiji "Mineco" je većinski vlasnik Rudnika olova i cinka "Veliki Majdan", Rudnika olova cinka kod Gornjeg Milanovca, kao i Rudnika olova i cinka u Bosilegradu, gde je u toku izgradnja infrastrukture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.