NavMenu

Proizvodnja i otkup duvana u nebranom grožđu

Izvor: Dnevnik Sreda, 18.03.2015. 09:51
Komentari
Podeli
Oko 100 registrovanih poljoprivrednih proizvođača iz opština Senta, Kanjiža i Sombor, koji su u prošloj godini imali ugovore o zajedničkoj proizvodnji i prometu duvana tipa "berlej" s firmom "Copex" iz Novog Sada, u neizvenosti je za otkup i naplatu oko 250 do 300 tona žutog lista. Umesto da se usmere na ugovaranje i zasnivanje nove proizvodnje, nezadovoljni i ogorčeni paori tvrde da "Copex" nije izvršavao svoje ugovorne obaveze prema njima pa novosadskoj firmi ne žele da isporuče lanjsku proizvodnju.

Mnogi od njih su zbog toga krajem januara raskinuli ugovore s "Copex"-om, a o nastalim problemima obavestili su ministarstva poljoprivrede i životne sredine i finansija, tražeći pomoć u razrešenju problematike otkupa duvana. Međutim, do sada su reakcije nadležnih ministarstava izostale pa na skupu koji su zakazali u Kanjiži žele da predoče problematiku proizvodnje i otkupa "berleja" i kako da se nastala situacija razreši.

Proizvođači "berleja" ne žele da žuti list isporuče "Copex"-u, navodeći da su problemu nastali uoči početka berbe, kada su očekivali novčani avans, ali da je tada novosadsko preduzeće zapalo u velike finansijske teškoće pa mu je račun bio u neprekidnoj blokadi od 23. jula prošle godine do 10. marta ove za iznos veći od 222 miliona dinara.

U nebranom grožđu posebno se našlo osam proizvođača iz Bogaraša i još nekih mesta, čim su deo lanjskog roda, umesto "Copex"-u, isporučili otkupljivaču iz Bačke Palanke, koji ga je namenio izvozu za Bosnu.

– Nas osmorica smo posle raskidanja ugovora s "Copex"-om zbog neizmirivanja obaveza prema nama, znajući da je račun te firme blokiran i da nisu platili ni proizvođačima "virdžinije", odlučili da duvan prodamo drugom – kaže Šandor Zaboš iz Bogaraša.
– Prodali smo ga za izvoz u Bosnu preko preduzeća iz Bačke Palanke, koje je registrovano i ovlašćeno za promet duvana i ima dozvolu za izvoz. Međutim, već drugi dan došli su nam u dvorište policajci i Finansijska policija i ostatak duvana nam odneli za Novi Sad. Rekli su nam da Finansijska policija tamo ima odgovarajući magacin. Za sve imamo dokumentaciju i angažovali smo advokata da bismo se zaštitili i rasplet tek očekujemo.

Šandor i Erika Zaboš iz Bogaraša decenijama se bave duvanom i kategorični su da su posle minule neizvesne sezone zauvek završili s proizvodnjom "berleja". Direktor "Copex"-a Đorđe Radojičić, izjavio je za "Dnevnik" da su u 2014. godini ugovore za proizvodnju "berleja" imali za 100 hektara, što je dalo oko 200 tona lista, ali da, osim isporuke semena i supstrata, ugovorom nije bila precizirana obaveza isplate novčanog avansa uoči berbe. Doduše, po njegovim rečima, proizvođačima je usmeno rečeno da će se, ako bude mogućnosti, davati i avansi.

– Nismo mogli davati novčane avanse proizvođačima jer smo bili u finansijskim problemima – objašnjava Radojičić.
Račun preduzeća dugo je bio u blokadi, zatim je prestala, pa je sada opet blokiran, ali je to zbog drugih poslova.
- Istina je da smo obećavali da ćemo avans davati prema svojim mogućnostima, što smo ranije praktikovali svake godine, ali kada je to prošlog leta trebalo učiniti jer je "berlej" prispeo za berbu, već smo ušli u probleme. To što proizvođači sada traže dodatne garancije da bi nam isporučili duvan, nismo u mogućnosti da prihvatimo, zbog već pomenutih problema, a oni, ako mogu da se snađu i nađu nešto bolje, nemamo ništa protiv. Ako ne mogu, mi ćemo duvan preuzeti i izvesti jer našu proizvodnju sto posto izvozimo, a kada izvezeno naplatimo, i oni će dobiti novac- kaže za "Dnevnik" Radojičić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.