NavMenu

Srpski stručnjaci traženi u svetu - NSZ u 2014. posredovala u zapošljavanju u Nemačkoj, Japanu i Mađarskoj

Izvor: Tanjug Nedelja, 18.01.2015. 11:01
Komentari
Podeli

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u protekloj godini posredovala je u zapošljavanju državljanja Srbije u Nemačkoj, Japanu i Mađarskoj.

A kako je saopšteno, najviše su traženi zdravstveni radnici, profesori engleskog jezika i tekstilci.

Podaci NSZ pokazali su da su najučestaliji konkursi bili vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje iz Nirnberga.

Predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u ustanovama takvog tipa širom Nemačke, navode u NSZ.

Nakon sprovedenih svih potrebnih postupaka koji su započeti na osnovu saradnje NSZ, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja se odvija u okviru projekta "Triple Win", uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2014. godini zaposleno 88 državljana Srbije.

U 2013. godini zaposleno je 27 njih.

U 2014. godini, pored postupaka posredovanja za rad naših državljana za rad u Nemačkoj, NSZ je posredovala po prijavama poslodavaca "Terra International School", u gradu Jamaguči u Japanu.

Iskazana je potreba za zapošljavanjem jednog lica na poslovima nastavnika engleskog jezika i radno je angažovana jedna osoba koja je po zanimanju profesor engleskog jezika.

Potrebu za zapošljavanjem u protekloj godini je iskazao je i poslodavac "Johnson Controls International" iz grada Papa u Mađarskoj i to za 10 polukvalifikovanih radnika na poslovima obrade kože.

Odabrana su četiri kandidata iz naše zemlje, navode u NSZ.

Što se tiče procedure, posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem koju prima NSZ od stranog poslodavca, u kojoj se obavezno navodi koji profil lica je poslodavcu potreban za rad i kakve kvalifikacije i potrebna znanja ta lica moraju da poseduju.

Oglasi u kojima posreduje NSZ se uvek objavljuju na sajtu NSZ.

NSZ ima i Migracione servisne centre koji su integralni deo Nacionalne službe za zapošljavanje.

Migracioni servisni centri predstavljaju informativne centre, koji se u svakodnevnom radu bave upravo informisanjem migranata i potencijalnih migranata, o rizicima ilegalne imigracije, kao i o mogućnostima u okviru legalnih migracija.

Postoji sedam migracionih centara u Srbiji, a oni se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Kraljevu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru, ali oni se ne bave posredovanjem u zapošljavanju.

Direktor NSZ Zoran Martinović objasnio je da se prilikom zapošljavanja u inostranstvu zahtevaju određene procedure koje moraju biti ispoštovane kako bi se dala garancija da će se prema svim licima ostvarati prava iz radnog odnosa i drugih uslova rada koji važe za sve državljane te zemlje u kojoj se zapošljavaju.

- Postoje adekvatni sporazumi sa određenim zemljama ili odgovarajućom službom u toj zemlji - kazao je Martinović Tanjugu.

Dodao je da NSZ nema saznanja o pojedinačnim odlascima ili drugim vidovima upućivanja radnika iz Srbije u inostranstvo.

- Nacionalna služba nema saznanja o tome, ono što mi garantujemo je da sva lica koja se upućuju preko nas imaju procedure koje se zahtevaju i koje moraju biti ispoštovane, a koje im garantuju ostvarivanje svih prava iz radnog odnosa - rekao je Martinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.