NavMenu

NIS lider po konsolidovanoj dobiti i poslovnom prihodu - Časopis "Biznis & Finansije" predstavio rang listu preduzeća BIZNIS TOP 2013/2014.

Izvor: eKapija Sreda, 19.11.2014. 16:17
Komentari
Podeli
(Foto: nis.rs)
"Naftna industrija Srbije" (NIS) je najuspešnija srpska kompanija po konsolidovanoj dobiti i prihodima na listi BIZNIS TOP 2013/2014, specijalne publikacije časopisa "Biznis & Finansije", posvećene poslovanju preduzeća u Srbiji i ekonomskim tokovima u svetu, Evropi i regionu.

Na listi najuspešnijih preduzeća u prethodnoj godini po konsolidovanoj dobiti i poslovnom prihodu na prvom mestu je "Naftna industrija Srbije". Po konsolidovanoj dobiti iza NIS su EPS, dve kompanije iz telekomunikacionog sektora "Telekom Srbija" i "Telenor", a slede ih JP "Pošta Srbije", "Tarkett", "Delhaize", "Imlek" i "Hemofarm".

Po konsolidovanom poslovnom prihodu, posle NIS, sledi EPS, "Fiat Automobili", "Delhaize Srbija", "Srbijagas", "Tarkett" iz Bačke Palanke, "Idea", "Delta Holding" i "Telenor". Po dobiti, na prvom mestu je NIS, slede "Telekom Srbija" i "Telenor", a zatim "Tarkett" i "Tigar Tyres". Po poslovnom prihodu, iza prvog NIS-a, sledi "Fiat", EPS. "Telekom Srbija" i "EPS Snabdevanje". Liste najuspešnijih preduzeća formiraju se na bazi rezultata iz završnih računa preduzeća na dan 31. decembra 2013. a prema podacima Agencije za privredne registre, dugogodišnjeg partnera časopisa "Biznis & inansije" u praćenju poslovanja srpske privrede.

U anketi magazina "Biznis & Finansije" srpska preduzeća sve češće kao pretnju svom poslovanju navode geopolitičke pretnje koje se odražavaju i na plasman njihove robe u inostranstvu i na poslovanje na domaćem tržištu. Srpski izvoz je uglavnom usmeren na Evropu (oko 63%) koja je u recesiji, a s obzirom da je izvoz skoncentrisan na mali broj preduzeća uglavnom stranih investitora, na njihov izvozni rezultat utiče i globalna tražnja. Najdrastičniji primer ovakve izloženosti srpske privrede rizicima je svojevreme-ni izlazak "US Steel"-a sa srpskog tržišta koga je na mestu izvoznika br 1. zamenio "Fiat", koji je takođe ovog leta imao zastoj u proizvodnji zbog globalne konjukture.

Na drugoj strani, domaći privrednici sve češće ciitiraju izvoz kao jedini spas za svoje kompanije jer su na domaćem tržištu izloženi oštroj konkurenciji evropskih i drugih firmi ili ne mogu da nađu tražnju za svoje proizvode usled snažnog opadanja kupovne moći stanovništva i pada aktivnosti u ključnim granama, kakvo je na primer građevinarstvo. U intervjuima za B&F većina direktora navodi da svoje kupce pored Evrope sve češće traži u Aziji i Africi i da ulaže u poboljšanje kvaliteta svojih proizvoda, standardizaciju i interne uštede.

Poslovanje skoncentrisano na velika domaća privatna preduzeća nosi ekonomski rizik. Manja tražnja na tržištu, fluktuacija kursa i pogoršanje po-slovnog ambijenta će nesumnjivo negativno uticati na poslovanje privrednih subjekata ove godine, i produbiti trendove koji su već bili izraženi u 2013. i prethodnim godinama. To se pre svega odnosi na zavisnost srpske privrede od velikih sistema.

(Foto: Ivana Vuksa)
Prema podacima Agencije za privredne registre (APR) 743 matična privredna društva konsolidovala su 2.269 zavisnih i pridruženih pravnih lica i zapošljavala trećinu od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. Na njih se, u proseku, odnosilo i oko dve petine osnovnih finansijskih pozicija svih privrednih društava.

Najviše zavisnih pravnih lica (70) imala je grupacija "IM Matijević", koja je u prethodnoj godini svoju kontrolu proširila nad još 12 preduzeća. Nasuprot tome, "Delta Holding" je sa 69 zavisnih preduzeća imala jedno manje u odnosu na 2012. godinu, kada je, kao i ranijih godina, dominirala u pogledu broja pravnih subjekata pod njenom kontrolom. Značajno smanjenje je uočljivo i u okviru "MK Group", koja je u prethodnoj godini imala kontrolu nad 31 zavisnim i pet pridruženih pravnih lica, što je u odnosu na 2012. manje za 21 zavisno i sedam pridruženih pravnih lica, a najveći broj njih obuhvaćen je konsolidacijom u okviru celine "MK Holding", koja je osnovana tokom 2013. i u sastavu je imala 20 zavisnih pravnih lica. Visoka koncentracija interesa ispoljena je i u grupi "Verano Motors", sa 25 zavisnih pravnih lica. Neka od velikih preduzeća domaćih kapitalista koja su smatrana "nosiocima razvoja" u ranijem periodu, danas su zbog kreditne opterećenosti, niskog nivoa upravljačkih znanja, slabe organizacije, i rasplinutosti na veći broj sektora, upala u probleme. Prema listi BIZNIS TOP, na listi uspešnih domaćih kompanija vodeone iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.


Međutim, u javnosti, najviše eksponiranim kompanijama domaćih kapitalista, sa udarima krize uspešno se i dalje nose "MK Group" i "Delta holding". Kao što je bilo očekivano još početkom prošle godine, šabački "Farmakom MB" je usled visoke kreditne izloženosti postao najveća žrtva krize koja je ozvaničena pokretanjem stečaja u septembru ove godine. Da je ipak bilo moguće pametnije proći kroz turbulentne godine pokazuju primeri drugih domaćih si- stema kao što su "IM Matijević" koji je sa prihodom od 23 milijarde i dobitkom od 2,9 milijarde dinara postao jedan od vodećih domaćih poslovnih sistema, dok su tokom proteklih godina pravu poslovnu imperiju izgradili kragujevački "Agromarket" i pančevački "Almex" (dobit od 1,3 odnosno 1,7 milijarde dinara). Trgovinska kompanija "Nelt" je i u 2013. ostvarila nastavila trend rasta realizacije (prihod od 34,5 milijarde), dok se u žestokoj konkurenciji stranih lanaca i dalje odlično snalazi DIS sa prihodom od 25,4 milijarde dinara. Pravu ekspanziju poslovanja u proteklih nekoliko godina beleže novosadski "Promist" i šabačka "Elixir grupa", dok je među top dobitnicima i "Amasis" (deo "Alco grupe") sa krajnjim rezultatom od 1,5 milijarde dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.