NavMenu

Branka Damjanović, članica Izvršnog odbora AIK banke - Ukrupnjavanje i smanjenje broja banaka u Srbiji će se nastaviti

Izvor: eKapija Ponedeljak, 27.10.2014. 16:02
Komentari
Podeli
Branka DamjanovićBranka Damjanović
AIK banka ima izuzetno obezbeđen portfolio sa prvorazrednim hipotekama, što značajno uvećava izvesnost naplate problematičnih plasmana koji se u našoj banci kreću u skladu sa tržišnim trendom, kaže u razgovoru za "eKapiju" članica Izvršnog odbora te banke Branka Damjanović.

Ova banka, akcenat će staviti na finansiranje malih i srednjih preduzeća i to onih koji imaju perspektivu za rast, kao što su poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, prerađivačka industrija sa izvoznim tržištem, inovativne usluge i slično.

eKapija: Kakva su Vaša očekivanja pred nedelju štednje? S obzirom na niske kamatne stope, isplati li se uopšte ovaj vid štednje i da li vam statistika pokazuje da se građani ponovo okreću slamaricama i alternativnim vidovima štednje?

- Štednja u bankama se svakako više isplati od slamarice. Istina je da je u toku trend smanjenja kamatnih stopa. Nivo ukupne štednje u bankama raste ali manjim tempom nego što je bio slučaj ranijih godina. Realnost je da je malo alternativa štednji u bankama.

eKapija: Kako ćete da plasirate depozite i gde je danas, uopšte profitabilno plasirati bankarski kapital?

- Struktura plasmana naše banke je raznovrsna, a cilj je da se istovremeno obezbedi najbolja kombinacija prinosa, ročnosti i diverzifikovanosti kako bi i rizik bio što umereniji. Plasiraćemo u kredite građanima, privredi, malim preduzećima i naravno u državne zapise.

Profitabilnost zavisi i od kamate na plasirana sredstva ali i od rizika jer se nenaplativi plasmani moraju kasnije otpisivati ukoliko do toga dodje. Rizičnih plasmana ima u svim kategorijama klijenata, a banka svojim procedurama vodi računa da se selektuju najbolji. Što se delatnosti tiče, atraktivno je plasirati u poljoprivredu, neke oblasti prerađivačke industrije, naročito izvozno orijentisane projekte.

eKapija: Kakvi su rezultati poslovanja u prvih 9 meseci ove godine?

- Banka je u 2013. godini ostvarila ukupnu dobit od 1,23 milijarde dinara, što je vodilo jačanju kapitalne adekvatnosti i vrednosti za akcionare, ali i osnažila osnove za dalji razvoja poslovanja. Značajno učešće likvidnih sredstava u ukupnoj aktivi je obezbedilo visoki stepen sigurnosti, što su klijenti nagradili poverenjem i zadržavanjem štednih uloga u banci. Sa druge strane učešće ukupnih plasmanima u depozitima su na veoma zadovoljavajućem nivou, daleko ispod proseka tržišta, što otvara mogućnost za rast kreditne aktivnosti u budućem periodu. Visoka kapitalna adekvatnost i stabilnost depozitne baze doprineli su da banka i za prvih šest meseci ove godine ostvari dobit pre poreza u iznosu od 1,04 milijarde dinara uz očuvanje stabilne tržišne pozicije, sa jedne strane, ali i očuvanju vrednosti za akcionare i klijente, sa druge strane. Trend rasta dobiti je nastavljen i u drugoj polovini godine.

eKapija: Neizbežno je pitanje o problematičnim kreditima. Koliko ih ima u AIK banci?

- U bankarskom sektoru petina ukupnih plasmana su problematični krediti. Osim nivoa problematičnih plasmana, veoma je važno pomenuti i stepen obezbeđenosti banaka hipotekom. AIK banka ima izuzetno obezbeđen portfolio sa prvorazrednim hipotekama, što značajno uvećava izvesnost naplate problematičnih plasmana koji se u našoj banci kreću u skladu sa tržišnim trendom.

eKapija: Kada govorimo o lošoj ekonomskoj situaciji, kako vidite mogućnost da banke smanje NPL-ove (nenaplative kredite) koji su porasli prethodnih godina i da pomognu realnom sektoru da ponovo počne da raste?

- Suštinski, do zaustavljanja procesa rasta NPL-ova može da dođe sa oporavkom privrede. Nažalost do toga u ovoj godini neće doći. Ipak, nivo NPL-ova u bilansima banaka počeo je da se smanjuje jer su neke banke počele da prodaju ove plasmane specijalizovanim subjektima koji se bave rešavanjem spornih slučajeva i daljom naplatom. Ovako se postiže rasterećenje banaka kako bi one mogle da se bave potencijalnim i dobrim sadašnjim i budućim klijentima i to je dobro sa aspekta uloge banaka u podsticanju privrednog oporavka. Međutim, ovakve operacije još nisu na delu u većem obimu već je u pitanju tek nekoliko slučajeva o čemu svedoči i dalje visok pokazatelj udela problematičnih plasmana u ukupnim plasmanima banaka.

eKapija: Vidite li šansu za oporavak tražnje kod građana i privrede u situaciji kada rastu nenaplativi krediti, preovlađuje nelikvidnost, a nezaposlenost je oko 25%?

- Svi subjekti su na neki način u procesu konsolidacije, pa su samim tim u padu i kreditne aktivnosti banaka pre svega iz razloga što se privreda uzdržava od investiranja. Blagi rast pokazuju plasmani fizičkim licima, te očekujemo da će se ovakav trend nastaviti do izlaska iz krize. Osnovna strateška opredeljenja AIK banke u narednom periodu u segmentu poslovanja sa stanovništvom i malim biznisom usmerena su na povećanje prisustva banke u finansiranju malih preduzeća uz fleksibilan pristup kako bi se dostupnost finansiranja povećala za onaj deo malog biznisa koji ima perspektivu za rast (kao što je poljoprivredna i prehrambena proizvodnja, prerađivačka industrija sa izvoznim tržištem, inovativne usluge i sl.) i integraciju domaćeg lanca vrednosti.

eKapija: Pre nekoliko godina NBS je već radila stres testove i tada su banke prošle relativno dobro. Koliko se situacija pogoršala i koliko su realni podaci o tome da je prosečna kapitalna adekvatnost 17,3%?


- Podaci su zvanični. Istina je da je bankarski sektor u Srbiji visoko kapitalizovan zbog regulatornih zahteva iz prethodnog perioda koji su bili po tom pitanju veoma rigorozni. To je dobro jer su banke dočekale krizu sa dosta prostora da apsorbuje novonastale gubitke po osnovu slabe naplate plasmana. Uprkos takvim pojavama, banke su i dalje visoko kapitalizovane. U AIK banci, adekvatnost kapitala iznosi 39% i naša banka se po tom pokazatelju posebno ističe.

eKapija: Prema procenama Svetske banke iz 2006. godine, Srbija je do 2012. godine trebalo da ima samo sedam do osam banaka, odnosno da dođe do ukrupnjavanja na bankarskom tržištu (prema merilima Svetske banke, dovoljna je jedna banka na milion stanovnika). Zašto nije došlo do ukrupnjavanja na srpskom bankarskom tržištu i da li neke promene u tom smislu očekujete?

- Konsolidacija se donekle desila, u poslednje dve godine nekoliko banaka je prestalo da radi, gašenjem ili pripajanjem nekoj većoj banci. i dalje ima dosta banaka u odnosu na veličinu privrede i broj stanovnika i i izvesno je da će se ukrupnjavanje i smanjenje broja banaka nastaviti.

eKapija: Kakvi su planovi AIK banke u narednom periodu?

- Banka je tokom 2013. godine izvršila revaluaciju postojećeg poslovanja i započela sa procesom reorganizacije i promenama poslovnog modela. Ovo je pre svega, vodilo, od sredine godine upravljačkim, a zatim organizacionim i kadrovskim promenama na svim nivoima. Možemo reći da izvršene organizacione promene određuju dalji razvoj i način poslovanja banke. Podloga predloženim promenama su svakako odlični baziči finansijski pokazatelji poslovanja, kao osnovna komparativna prednost banke, koji sem pružanja sigurnosti svim klijentima banke, ostavljaju dovoljno prostora za razvoj i dalju ekspanziju pronalaženja dodatnih diversifikovanih izvora finansiranja. Zadržavanje fleksibilnosti i brzine odlučivanja ostaje jedan od prioriteta, koji se dopunjava odgovarajućom paletom proizvoda prema potrebama klijenata. Novi prodajni model i aktivno upravljanje likvidnošću vodili su optimizaciji kamatnih prihoda, dok je razvoj novih proizvoda doprineo povećanju prihoda od naknada. Banka je veliku pažnju posvetila upravljanju rizicima u skladu sa strateškom orjentacijom.

Započet je i proces revizije svih poslovnih procesa u skladu sa novom organizacionom strukturom, a očekuje se da će uspešno biti završen do kraja godine.


Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan tender za rekonstrukciju vodotornja i gradnju pasarele u okviru Ložionice vredan 12,6 mil EUR

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je tender za projektovanje (izrada PZI i PIO) i izvođenje radova u okviru kompleksa Ložionice. Tender se odnosi na rekonstrukciju vodotornja, izgradnju pasarele i opremanje, a reč je fazama 4 i Faze 5 restauracije kompleks kod Mostarske petlje. Opremanje objekata odnosi se na Vodotoranj, Ložionicu i poslovni Aneks (nabavka i ugradnja audio vizuelne tehnike, nameštaja,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.