NavMenu

Objavljen e-kuvar "Moja kuhinja bez otpada"

Izvor: eKapija Sreda, 08.07.2020. 13:48
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay/silviarita)
Kako da prilikom kuvanja iskoristimo što više namirnica i ne bacamo hranu?, pitanje je na koje odgovara e-kuvar "Moja kuhinja bez otpada", koji su objavili Ambasada Švedske u Srbiji i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Recepti i saveti u kuvaru rezultat su nagradnog konkursa na kojem su učestvovali korisnici Fejsbuka i Instagrama, blogeri, aktivisti za zaštitu životne sredine, škole i vrtići. Autori ističu da je konkurs bio organizovan za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika kada se tradicionalno kuva veća količina hrane, ali i usled okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, zbog kojih se češće nego inače kuvalo kod kuće.

Otpad koji nastaje u domaćinstvima zbog neiskorišćene hrane ozbiljan je problem s kojim se suočava čitava planeta. Trećina hrane proizvedene u svetu ne stigne do trpeza, već se odbaci u selekciji nakon proizvodnje, u prodajnim lancima ili prilikom kupovine. Količina odbačene a ipak upotrebljive hrane, dovoljna je da se nahrani svih 827 miliona gladnih ljudi na svetu, podsećaju organizatori konkursa.


Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap podseća da svako od nas može doprineti rešenju problema.

- Tone jestive hrane koje svakodnevno završe na deponijama nas koštaju novca, a planetu Zemlju resursa. Nema sumnje da svako od nas može doprineti akciji za klimu jednostavnim aktivnostima koje će sprovoditi u svom domu. Promenom ponašanja i navika, hranu tretiramo kao vredan resurs - napisala je Pikapova u predgovoru kuvara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.