Izvor: eKapija | Utorak, 03.05.2022.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kovilju predviđena gradnja sportsko-rekreativnog centra sa dvoranom, terenima i manjim hotelom

(Foto: Print screen / Plan detaljne regulacije)
Na urbanističkoj celini broj dva, površine od oko 62 hektara na istočnom delu građevinskog područja Kovilja u planu je gradnja sportskog centra sa raznovrsnim terenima i manjim hotelom, kao i novih stambenih objekata i saobraćajnica.

- U okviru sportsko-rekreativnog centra se planiraju objekti višenamenske sportske dvorane, ugostiteljskog objekta, manjeg hotela i tribina. Višenamenska sportska dvorana za male sportove i druge sportsko-rekreativne sadržaje planira se u južnom delu centra uz regulaciju produžetka Ukrajinske ulice. Maksimalna površina objekta u osnovi je 2.500 m² bruto. Planirana spratnost sportske dvorane je visoko prizemlje, sa visinom koja se definiše prema važećim standardima i normativima za planirane sportove. Višenamenska sportska hala se dimenzioniše u skladu sa potrebom izgradnje igrališta za male sportove – košarku, odbojku, tenis, rukomet, gimnastiku, ili konjički sport, manjež – ističe se u Planu detaljne regulacije prostora za porodično stanovanje i sportski centar, severoistočno od ulice Branka Radičevića i jugoistočno od Partizanske ulice u Kovilju.

Prostor obuhvata Plana nalazi se uz istočnu granicu građevinskog područja naseljenog mesta Kovilj, a zapadno od oblasti koja je definisana kao zona centra.

- U obodnim delovima južnog i severozapadnog segmenta područja registruje se porodično stanovanje sa objektima koji su izgrađeni u različitim vremenskim periodima. Stanje objekata je heterogeno, te se na istim potesima nalaze kuće novijeg datuma kao i one koje su uveliko oronule i napuštene. Sporadično, na parcelama porodičnog stanovanja realizovane su delatnosti iz domena ugostiteljstva, usluga, trgovine, poslovanja u funkciji poljoprivrede i sl. Preostali prostor gotovo je u potpunosti neizgrađen i koristi se za poljoprivrednu proizvodnju – objašnjeno je u planu.

Na obuhvaćenom prostoru planiraju se objekti sledeće namene: porodično stanovanje i sportsko-rekreativni centar. Takođe se planiraju i nove saobraćajne površine.

Dodaje se i da se planira mogućnost izgradnje manjeg hotela za smeštaj korisnika centra, maksimalne spratnosti P+1+Pk, maksimalne površine u osnovi 1.500 m² bruto.

- Moguća je izgradnja suterenske ili podrumske etaže namenjene tehničkim, magacinskim i sličnim prostorima, kao I izgradnja tribina uz otvorene sportske terene sa korisnim podtribinskim prostorima, u okviru planiranog indeksa zauzetosti.

Prostor dela sportskog centra sadrži otvorene sportske terene postavljene u pravcu sever-jug. Planirani su: fudbalski teren, višenamenski teren (teren za mali fudbal, rukomet), tereni za košarku, tereni za odbojku, atletski tereni (kružna staza oko fudbalskog terena, sprint staza, skok u dalj, skok u vis), teniski tereni, teniski zid, teretana na otvorenom i sl.

Pored toga, planiraju se pešačke i biciklističke komunikacije unutar centra koje treba da obezbede ravnomernu dostupnost svim delovima.

Na građevinskim parcelama namenjenim porodičnom stanovanju mogu se graditi: stambeni objekti, stambeno-poslovni objekti (sa poslovanjem do 50 % površine objekta). Poslovanje je moguće iz domena trgovine i usluga, a posebno su poželjne namene iz oblasti obrazovanja, zdravstva, brige o starim licima. Stanovanje podrazumeva porodično stanovanje, do tri stambene jedinice na parceli. Moguće je planirati stanovanje poljoprivrednog tipa.
Planirano rešenje saobraćajne mreže zasniva se na postojećoj i planiranoj saobraćajnoj mreži, imajući u vidu stanje i ranije stečene obaveze. Planirana ulična mreža obuhvaćenog prostora sadrži postojeće ulice Proletersku, Vojvođanskih Brigada, Branka Radičevića i Partizansku, postojeće atarske puteve od kojih se formiraju nove ulice, kao i planirane ulice, prema Planu generalne regulacije i potrebama planiranih sadržaja na obuhvaćenom prostoru.

Planira se da se područje kompletno opremi instalacijama i objektima energetske infrastrukture i elektronskih komunikacija. Na području je predviđena izgradnja elektroenergetske i gasne mreže, mreže elektronskih komunikacija, kao i pratećih objekata koji će opsluživati planirane sadržaje.

Predmetni Plan koji je izradio Zavod za urbanizam Novi Sad se nalazi na javnom uvidu a komentari i sugestije se mogu slati do 28. maja.

S.T.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE