NavMenu

Socijalna stanogradnja u Srbiji ponovo aktuelna posle skoro 20 godina - u pripremi neophodna zakonska regulativa

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.09.2009. 15:55
Komentari
Podeli

Zoran Alimpić, Žaklina GligorijevićZoran Alimpić, Žaklina Gligorijević

U Srbiji su se, posle skoro dve decenije, počeli stvrati uslovi za izgradnju socijalno neprofitnih stanova, a pvi korak na tom putu- Zakon o socijalnom stanovanju Skupština je usvojila krajem avgusta. Sledi donošenje podzakonskih akata, zakona o stanovanju i privatno-javnim partnerstvima, zatim osnivanje odgovarajućih agencija i fondova, a u toku je i rad na Studiji neprofitnog stanovanja Beograda, rekao je Zoran Alimpić, zamenik predsednika skupštine grada Beograda prilkom današnjeg (10. septembar 2009. godine) otvaranja redionice "Socijalno i moderno - stanogradnja u Beču".

- Potrebno je da izgradnja bude što masovnija, da stanovi budu što jeftniji i da se vodi računa o ekološkom aspektu izgradnje- kazao je Alimpić.

Žaklina Gligorijević, generalna direktorka Urbanističkog zavoda Beograda, koji je inače jedan od organizatora skupa i autor Studije socijalnog stanovanja Republike Srbije rekla je za "ekapiju" da su nužni uslovi za pokretanje socijalne stanogradnje adekvatni pravni okvir i insitucije, profesionalci i novac u budžetu ali i kod privatnih investitora.

- Urbanistički zavod Beograda ima veliku podršku nevladinog sektora sa koim smo sarađivali kada je država bila relativno neaktivna i tada smo koristili njihova iskustva na svakom polju. Veliku podršku smo dobili i tek očekujemo od Grada Beča sa kojim je uspostavljena izvanredna saradnja i koji je jedan od najboljih evropskih primera kada je reč o izgradnji neprofitnih stanova i saradnji sa privatnim sektorom. Ne postoji ni jedna razvijena zemlja koja izgradnju finansira samo iz budžeta. U Beogradu ima lokacija za koje znamo da Grad ima pravo korišćenja. Sada se ponovo promenio Zakon o planiranju i izgradnji tako da ćemo i o tome morati da vodimo računa, ali postoje indicije da će država za određene lokacije bez komplikovanih procedura moći da brzo dodeli zemljište – objasnila je Gligorijević.

Ona je kazala da su ostali gradovi u Srbiji bolje organizovali od Beograda, jer su već osnovali svoje stambene agencije.

- Novi Zakon o socijalnom stanovanju sada nam daje pravo da organizujemo agenciju koja će biti neka vrsta pravnog i finansijskog naslednika fondova koji su ranije postojali- naglasila je Gligorijević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.05.2024.  |  Finansije

Rast BDP u prvom kvartalu ove godine

U Srbiji je u prvom kvaratalu realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) bio 4,6% u odnosu na isti period 2023. godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Budžetom za 2024. godinu planiran je godišnji rast BDP-a od 3,5%. U 2023. godini rast BDP-a je bio 2,5%.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.