NavMenu

Stabilnost ključna za privlačenje investicija - EBRD organizovala mini ekonomski samit za Zapadni Balkan

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 24.02.2014. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) okupila je danas u Londonu sedmoricu premijera iz regiona, predstavnike EU, međunarodnih finansijskih institucija i potencijalne investitore, na skupu posvećenom jačem ekonomskom povezivanju i predstavljanju mogućnosti za ulaganja na Zapadnom Balkanu.

Sa mini ekonomskog samita, učesnici su poručili da su stabilnost i međusobna saradnja ključni uslovi za ekonomski napredak i predstavljanje zapadnog Balkana kao "investicione destinacije". Srpski premijer Ivica Dačić predstavio je rezultate Srbije u stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje i ulaganje, ističući da nijedan projekat ne može i neće biti ostvaren bez stabilnosti regiona.

- Nećemo pričati bajke, nisu investitori humanitarni radnici - oni hoće profit. Niko neće ulagati u nestabilnost - naglasio je Dačić.

Ukazujući na značaj dobrosusedske saradnje, Dačić je naglasio da "moramo bolje da se organizujemo između sebe" i to "bez previše priča o bratstvu, već o zajedničkom interesu".

Na konferenciji za novinare, posle plenarnog zasedanja, Dačić je na pitanje o jeftinoj radnoj snazi kao komparativnoj prednosti istakao da Srbija podstiče razvoj i očekuje ulaganja koja će generisati nova i naglasio da je prednost regiona i Srbije, takođe, veoma obrazovana radna snaga.

- Naša je želja da iniciramo ulaganja koja će nositi razvoj, posebno u IT industriji, da razvijamo naučne inkubatore, centre, da bismo generisali investicije koje će ostati kod nas - naglasio je.

Na pitanje o funkcionisanju tržišne privrede u uslovima veštačkog održavanja niskih cena energenata u Srbiji, Dačić se složio da je to problem, ali i otvoreno pitanje reforme javnog sektora i javnih preduzeća.

- To jeste problem. Ako pitate građane, svi će reći da je skupo. Ako pitate stručnjake, reći će da su cene puno ispod održivog i realnog nivoa... Kad je reč o prirodnom gasu, kupujemo ga skuplje nego što prodajemo građanima i tu nema ekonomske logike. Pitanje je kako postepeno doći do tarifnog sistema koji će omogućiti tom javnom preduzeću da radi kako treba - kazao je.

Kako je konstatovao srpski premijer, "to nije pitanje ekonomskih veština, već platežne sposobnosti", a "teško je govoriti o ekonomskim cenama" sa trenutnim prosečnim platama i penzijama.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ukazao je da je izgradnja međusobnog razumevanja podsticaj za privredni razvoj i istakao da se region suočava sa izazovima s kojima se suočila i EU u vreme krize.

On je danas u Londonu prvi put predstavio nov model investiranja koji je usvojila Evropska komisija - plan za novi pristup investiranju u zemlje Zapadnog Balkana kako bi se region izvukao iz tekuće ekonomske krize.

- Dok Evropa pokazuje prve znake privrednog oporavka, ovo je ključni trenutak da zemlje Zapadnog Balkana nađu način da privuku investicije - rekao je, dodajući da "treba postići zajedničko razumevanje između političkih lidera regiona i potencijalnih investitora o prioritetima privrednih reformi".


Po Fileovim rečima, nijedna država na Zapadnom Balkanu još nema funkcionalnu tržišnu privredu. Visoka nezaposlenost posebno pogađa omladinu, raste deficit i javni dug...

- Konkurentnost se često suzbija politizacijom odluka koje bi trebalo prepustiti tržistu - istakao je, konstatujući da je zbog toga neophodno usvojiti uverljiv plan reformi uz obilne fondove iz javnog i privatnog sektora.

Novi pristup investiranju podrazumeva da zemlje Zapadnog Balkana, uz pomoć eksperata iz Evropske komisije, MMF i EBRD, usvoje nacionalne planove ekonomskih reformi kako bi stvorile povoljnu klimu i privukle investitore. Ti planovi bi, po Fileu, trebalo da kao prioritet imaju reforme javnog finansiranja i tržišta rada, kao i smanjenje administrativnog opterećenja privrede, a posebnu pažnju bi trebalo obratiti na jačanje vladavine prava i obrazovne programe za mlade.

EU reako je on, već vodi dijalog o godišnjim makroekonomskim i fiskalnim programima sa svima osim Prištine, a sada se sprema da ga unapredi uz "fokus na ključne strukturne reforme".

Od država u regionu će se tražiti da svaka za sebe napravi akcioni plan javnog upravljanja finansijama, što bi im omogućilo da konkurišu za sektorsku budžetsku podršku iz pretpristupnih (IPA-2) fondova EU, dodao je on.

File je pozvao investitore koji učestvuju na skupu u Londonu da iskoriste današnju priliku i navedu oblasti u kojima bi zemlje regiona mogle da stvore uslove za investicije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija

Bečko postojenje za tretman otpadnih voda radi po uzoru na prirodu i samo sebe snabdeva zelenom energijom - U Dunav se ispušta čista voda, kada će Beograd tim putem?

U bečko postrojenje za preradu otpadnih voda oko 6.000 litara stigne svake sekunde, a nakon 20 sati, u Dunav se ispušta čista voda. Ovo postrojenje, najveće je u Austriji i među pet najvećih u Evropskoj uniji, godišnje preradi oko 200 miliona kubnih metara otpadnih voda. Fabrika pokriva površinu od 490.000 m2, što je površina veća od Vatikana, a njome upravlja ebswien, bečka kompanija u gradskom vlasništvu. - Nakon mehaničkog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.