NavMenu

Za energetski efikasnije i konkurentnije poslovanje - "Energotehnika Južna Bačka" sve više angažovana na nemačkom tržištu

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.02.2014. 15:37
Komentari
Podeli

Novosadskoj kompaniji "Energotehnika Južna Bačka", jedna od većih kompanija u Srbiji koje se bave realizacijom projekata iz oblasti elektroenegetike i gasifikacije, svečano je 5. februara uručen sertifikat ISO 50001:2011.

- ISO 50001:2011 standard za sistem menadžmenta energijom, obezbeđuje "Energotehnici Južna Bačka" racionalno upravljanje energijom i niže troškove poslovanja. Kroz okvir sistema upravljanja energijom koji definiše standard ISO 50001, uspostavljen je program uštede energije kojima se ostvaruju energetska efikasnost i konkurentnije poslovanje. Uvođenjem novog standarda, opremom za dijagnostiku, kao i raspoloživim znanjem i iskustvom, možemo da pružimo sve vidove usluga u oblasti upravljanja energijom. Naime, svaki privredni subjekt koji ima neracionalnu potrošnju energije iz bilo kog razloga, može da se obrati našim stručnjacima u cilju dijagnostike i preporuka za racionalizaciju potrošnje energije – kažu u toj firmi.

Kako kažu u kompaniji, "Energotehnika Južna Bačka" je standard ISO 50001:2011 za sistem menadžmenta energijom uspostavila svojim znanjem i uz pomoć konsultatske kuće "Ving", a sistem je sertifikovala sertifikaciona kuća "Certop" sa kojima je uspostavljena dugogodišnja poslovna saradnja.

Prvi korak ka povećanju energetske efikasnosti u samoj kompaniji, bilo je korišćenje sistema toplotne pumpe koja upotrebljava isključivo geotermalnu energiju, odnodno energiju zemlje za grejanje i hlađenje objekata, što je 3 do 4 puta manji trošak od uobičajenog.

(Foto: entjuba.co.rs)

- Na vreme smo prepoznali mogućnosti i prednosti korišćenja "zelene energije", i kompanija je uspešno realizovala niz projekata u ovoj oblasti i počela znatno da širi svoje kapacitete u ovom smeru. Osim korišćenja "zelene energije", na ovaj način štedimo značajni novac – kažu u "Energotehnika Južna Bačka".

Novosadska firma je ranije unapredila poslovanje uvođenjem ISO standardarad i kontrole nad procesima, poboljšavanje usluga ka klijentima i obezbeđenje bolje pozicije na tržištu. U dosadašnjem poslovanju uvedeni su standardi ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001: 2007, SRPS ISO/IEC 17025:2006, ISO 3834-2-Doc.IAB-340.

"Energotehnika Južna Bačka" poslednje dve godine posluje na zahtevnom tržištu Nemačke, gde sa sopstvenom radnom snagom izvodi najkompleksnije projekte u oblasti energetike.

Kompanija je osnovana 1958. godine pod okriljem PD "Elektrovojvodina" sa ciljem da vrši izgradnju i održavanje elektro-energetskih objekata na njenom području, što je sa uspehom i radila od momenta osnivanja. Sredinom 2010. godine "Južna Bačka" je privatizovana i u momentu privatizacije je imala 253 zaposlena radnika. Od tada obim poslova, a sa njima i broj zaposlenih su se povećavali i danas firma zapošljava više od 400 radnika.

Poslovanje "Južne Bačke" poslednjih godina odlikuje prisustvo na svim značajnijim projektima u Srbiji kao što su projekti na izgradnji novih postrojenja u fabrikama "Fiat" i "Rafinerija nafte Pančevo". U prošloj godini za naručioca "Elektrovojvodina", Južna Bačka je završila, odnosno završava montažu trafostanica 110/20kV Vršac 1, Vršac 2 i Inđija.

(Foto: entjuba.co.rs)

U oblasti termoenergetike, nafte i gasa, posebno mesto zauzimaju projekti izgradnja kotlarnica u Zrenjaninu 2x35 MW, "Fiat"-u 3X58 MW. Takođe, u poslednjih nekoliko godina izvedeno je niz projekata iz oblasti gasifikacije i toplifikacije, odnosno izgradnje cevovoda različitih preseka.

Osim ovih projekata, u kompaniji s ponosom ističu značajne reference kada je u pitanju korišćenje obnovljivih izvora energije. Poslovima na kojima su bili zaduženi, kako navode, izgradnja kotlovskog postrojenja na biomasu u Sremskoj Mitrovici instalisane toplotne snage 18MW, izgradnja sistema za korišćenje geotermalne energije u svrhu grejanja i hlađenja akva parka u Bačkom Petrovcu, izgradnja kogenerativne elektrane u Kikindi za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije po sistemu "ključ u ruke" instalisane snage 1 MWe, za naručioca "NIS Gazprom Neft".

- U svhu izgradnje ovakvih postrojenja, konsultacija sa potencijalnim investitorima, kao i izrade studija i celokupne potrebne dokumentacije za ovakve projekte, u okviru organizacione strukture je formirano posebno odeljenje koje se bavi isključivo alternativnim i obnovljim izvorima energije – ističu u "Energotehnika Južna Bačka".

Kompanija posluje sa gotovo svim vodećim svetskim brendovima iz oblasti energetike. Među njima je i "Siemens" za koga se u proizvodnim halama Južne Bačke sklapaju tipska srednjenaponska postrojenja namenjena za tržišta u regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Divac: Za prve četiri faze rekonstrukcije aerodroma "Ponikve" pribavljene građevinske dozvole

Za prvе čеtiri fazе rekonstrukcije aerodroma "Ponikve" su vеć pribavljеnе građеvinskе dozvolе, dok jе za pеtu fazu pribavljanjе dozvolе u postupku. Ali, da bi sе bilo šta uradilo, bilo jе potrеbno jе da sе ovaj tеrеn u potpunosti očisti od zaostalih mina, iz bombardovanja 1999. godinе, ali i iz prеthodnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.