NavMenu

Novi natpisi na deklaracijama proizvođača hrane - U Sloveniji održana međunarodna konferencija o zdravstvenim izjavama

Izvor: eKapija Sreda, 20.02.2013. 10:18
Komentari
Podeli

"Bez dodatih soli", "smanjen sadržaj zasićenih masnih kiselina" i "smanjen sadržaj šećera" su tri nove izjave koje će proizvođači hrane moći da stave na svoje proizvode. Time je napravljen korak napred u deklarisanju prehrambenih namirnica, a tome je doprinela, kako smo saznali, Konferencija o zdravstvenim izjavama, nedavno održana u Ljubljani.

Međunarodni skup u organizaciji Instituta za nutricionistiku okupio je eminentne predavače, među kojima su bili dr Wolfgang Gelbmann iz Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA) iz Italije, Belgijanac Patrick Coppens (EAS Strategis Advice), dr Elizabeta Mičović iz Ministrstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Slovenije, doc. dr Igor Pravst i dr Anita Kušar iz Instituta za nutricionizam u Ljubljani, doc. dr Marija Klopčič sa Biotehnološkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, Andreja Mojškrc iz Zdravstvenog inspektorata Slovenije, kao i Ružica Vazdar iz hrvatskog Ministarstva zdravlja.

Kao jedini predstavnik iz Srbije, Konferenciji je prisustvovala direktorka "IHIS Nutricionizma", kompanije članice "IHIS Tehnološko-naučnog parka" dr Danica Zarić koja će, kako kaže, sve novine koje su tamo prezentovane već početi da primenjuje na deklaracijama svojih klijenata koji proizvode izvoze u zemlje Evropske unije. Dr Danica Zarić je osnivač Instituta za nutricionizam u Zemunu i dugogodišnji je direktor razvoja nekoliko najvećih domaćih prehrambenih kompanija. U poslednjih nekoliko godina sarađivala je dosta sa najistaknutijim stručnjacima i vodećim proivođačima hrane u Evropi.

Na pitanje šta je to novo sa Konferencije donela u Srbiju, Danica Zarić za "eKapiju" kaže:

- Uz registar od 28 postojećih nutritivnih izjava EFSA je odobrila još tri nove: "bez dodatog natrijuma odnosno soli", "smanjen sadržaj zasićenih masnih kiselina" i "smanjen sadržaj šećera". Dobili smo preporuke, kada te izjave mogu da se koriste, pa bi to uveliko naši proizvođači prehrambenih proizvoda koji izvoze u EU mogli već uveliko da koriste.

S obzirom na nezavidnu situaciju potrebno je da naši proizvođači budu o svemu ovome obavešteni, kako bi njihovi proizvodi bili konkurentni na tržištu EU i ne bi zaostajali za sličnim proizvodima.

Takođe, urađene su i smernice kako da se proizvođačima i inspektoratu olakša primena Regulative 1924/2006, naročito u članu 10, odnosno u posebnim zahtevima koji moraju biti ispisani na proizvodu koji nosi zdravstvenu izjavu.

- Obavešteni smo da se ne očekuju nutritivni profili do kraja ove godine, kao i o kojim novim zdravstvenim izjavama se na NDA panelu raspravlja – kaže Zarić.

Danica ZarićDanica Zarić

Docent dr Igor Pravst je pokazao negativne i pozitivne primere primene Regulative 1924/2006 na proizvodima iz Slovenije, dok je Ružica Vazdar iz Ministarstva zdravlje, Uprave za sanitarnu inspekciju iz Hrvatske objasnila kako trenutno vrše usklađivanje nacionalnih i EU propisa o ishrani. Ona je jasno, po mesecima do kraja godine, obrazložila sve aktivnosti koje će se raditi na usaglašavanju sa zakonskom regulativom EU i objasnila neophodnost stroge kontrole i kažnjavanja proizvođača hrane koji se ne budu pridržavali usvojenih pravilnika.

Direktorka "IHIS Nutricionizma" naglašava da će većina trenutno važećih hrvatskih pravilnika o deklarisanju hrane i nutritivnom označavanju važiti do 13. decembra 2014, kada će biti zamenjeni Pravilnikom o informisanju potrošača o hrani, a par pravilnika stupa na snagu ulaskom Hrvatske u EU (verovatno 1. jula). Time će našim proizvođačima koji izvoze svoje prehrambene proizvode i u Hrvatsku, znatno biti otežan izvoz u ovu zemlju bez tačno urađene i usklađene deklaracije sa njihovim, odnosno evropskim zakonodavstvom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Sombor prodao 21 ha zemljišta u Industrijskoj zoni

Predstavnici Sombora su pre dve nedelje potpisali ugovor o prodaji 21 hektra zemljišta u Industrijskoj zoni, gde će se graditi fabrike, izjavio je gradonačelnik Antonio Ratković. On je istakao da je za dovođenje investotora u ovaj grad značajan i početak izgradnje brze saobraćajnice, koji je krenuo prošle godine, saopšteno je na gradskom sajtu. - Pre 7-8 godina nismo uopšte imali Industrijsku zonu, ali na naše veliko zadovoljstvo, iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.