NavMenu

"Mopex" savremeno čisti - Uspešno poslovanje firme Dušana i Branke Radaković

Izvor: Ekonometar Ponedeljak, 26.11.2012. 14:41
Komentari
Podeli

Dušan RadakovićDušan Radaković

Sa neverovatnom energijom i entuzijazmom domaćin lista "Ekonometar", generalni direktor firme "Mopex", Dušan Radaković, na samom početku, ali i kasnije često ponavlja devizu kojom je krenuo u sopstveni biznis pre deceniju i po: "Najveći je rizik ne rizikovati". Naglašava i da je prvi uslov za uspeh – postići najviši kvalitet.

Samopouzdan i siguran da je sve što govori istina potkrepljena činjenicama, uz širok osmeh i optimizam, Dušan Radaković nas dočekuje u svom savremeno uređenom kabinetu, odakle se pruža najlepša panorama avalskih šuma. Savršeno uređeni enterijer, moderne i blistavo čiste prostorije u kojima je smeštena administracija, ali i bezbroj magacina, potvrđuju da je upravo ovde, u Belom Potoku ispod Avale, sedište moćne "armije radnika" koji najsavremenijim sredstvima održavaju higijenu u velikim javnim i privatnim objektima.

Čuju se samo "veliki"

Radaković deli vlasništvo sa suprugom Brankom (koja je finansijski direktor u Mopeksu), sa kojom ima troje dece (Jovanu, kliničkog lekara, Janka, studenta četvrte godine prava, i Saru, učenicu četvrtog razreda gimnazije). Kao iskusni biznismen od 1997. godine, želi da za svoj omiljeni časopis "Ekonometar" kaže sve što mu smeta kada je reč o statusu malih i srednjih preduzeća na kojima danas počiva ono malo dobrog i uspešnog poslovanja u našoj zemlji.

Dušan Radaković, između ostalog, kaže: – Nezasluženo smo skrajnuti sa svih bitnih dogovaranja u uticajnim institucijama gde se najviše, i praktično je dino, čuju stavovi velikih biznismena. Onih koji, zašto ne reći, imaju najduži rok plaćanja obaveza i prema državi i prema dobavljačima što, razume se, koči sve druge da posluju normalno. Tako se lanac dužnika zatvara, dok se Srbija guši u dužničkoj krizi, kaže Radaković, naglašavajući da sve što predlažu predstavnici iz njegove grupacije biznismena ostaje bez odjeka, iako je reč o čak 90 procenata onih čiji se glas ne čuje!? Inače, naš sagovornik smatra da je povećanje PDV-a pogrešan potez, što se pokazalo visokim skokom cena.

Dušan RadakovićDušan Radaković

I tek posle ovog i ovakvog uvoda kojim nas je dočekao, vlasnik i direktor "Mopex"-a otkriva šta su sve supruga i on morali da urade da bi njihovo ugledno preduzeće obezbedilo status najuspešnijeg u ovom sektoru poslovanja. "Mopex" pruža usluge higijene i generalne čistoće najvećim društvenim i mnogim privatnim objektima, koristeći savremena sredstva i obezbeđujući osoblje maksimalno edukovano za posao kojim se bavi. Za ovaj rad koriste se eko sistemi tzv. "zeleno čišćenje", koji podrazumevaju upotrebu ekoloških sredstava, savršeno bezbednih kako za korisnike tako i za okolinu.

Bez zastoja u poslovanju

Iz širokog dijapazona delatnosti svoje firme Dušan Radaković izdvaja samo najbitnije:

– Linija uspeha u proteklih petnaest godina uvek je bila usmerena prema visokim dometima. Zastoja u našem poslovanju nije bilo, već samo zapaženih preduzetničkih koraka. Većih i raznolikijih. Drugim rečima, osim visokog profesionalnog održavanja higijene poslovnih objekata i državnih institucija tzv. sistemom "savremeni domar", "Mopex", sa svojih približno 700 obučenih radnika koje zapošljava i u Novom Sadu, Nišu i Čačku, distribuira mašine, opremu, hemijska sredstva i potrošni higijenski materijal.

Kao ugledna i tražena firma najsavremenijeg tipa, "Mopex" poseduje CRM ERP – pakete softvera koji garantuju da je ovo preduzeće uređeno poput najsavremenijih evropskih i svetskih firmi u razvijenim zemljama sveta. Takođe, valja napomenuti da Mopeks jedini u Srbiji zastupa i proizvode renomiranih evropskih proizvođačkih lanaca. Mopeks je redovni posetilac čuvenih sajmova higijene u Berlinu, Amsterdamu i Veroni i naš glavni predstavnik na tradicionalnom Sajmu higijene u Beogradu, na kome neretko organizuje stručne skupove sa raznim prezentacijama i sastanke za edukaciju koji su poslovično dobro posećeni.

Tri predloga za oporavak

Dušan RadakovićDušan Radaković

Zaposlenima u "Mopex"-u, koji rade u izuzetno dobrim uslovima, ne preti otpuštanje ukoliko rade po ustaljenim propisima. Čim kročite u cvetno i zelenom travom ukrašeno malo dvorište upravne zgrade Mopeksove imperije, koja je na stotinak metara udaljena od motela "Hiljadu ruža", i sa predusretljivim i ljubaznim domaćinom obiđete kancelarije, magacine i garaže, oduševljava vas urednost, red i besprekorna čistoća.

Svoje predloge i zamerke onima koji u oblasti privrede odlučuju, naš sagovornik i domaćin je sažeo u tri, po njegovom uverenju, bitne tačke. Prva, predstavnici malih i srednjih preduzeća trebalo bi da budu zastupljeni svugde gde se odlučuje, u procentualnoj srazmeri sa njihovim brojem i brojem radnika koje zapošljavaju;

Druga, obavezno urediti sistem plaćanja poreza i taksi i ne dozvoliti, kao do sada, da oni najveći, tzv. tajkuni, egzistiraju normalno, bez obzira na to što dobavljačima duguju novac godinu, dve i duže, dok se malim i srednjim preduzećima ništa ne prašta;

Treća, urediti propise u sudstvu tako što će se zabraniti otvaranje firmi dužnicima koji, na način poznat svima nama, stare dugove ne plate, firmu zatvore i kreću u novu avanturu, odnosno otvaranje nove firme i, ponovo, bez obaveze plaćanja.

– Smatram da bi se problemi brzo rešili pod uslovom da se političari bave politikom, a privrednici privredom. U tom slučaju, Srbija se ne bi kretala putem stečaja, već bi se beležili ohrabrujući rezultati – kaže na kraju za "Ekonometar" Dušan Radaković.

Ljudski resursi u prvom planu

Poslednjih nekoliko godina "Mopex" konstantno ulaže u edukaciju zaposlenih i, prema rečima direktora Dušana Radakovića, takvo opredeljenje predstavlja ne samo profesionalni izazov, već i prednost u odnosu na konkurenciju. Edukativni centar, zapravo, ima za cilj da primeni savremena dostignuća i saznanja iz delatnosti "Mopex"-a.

– Mi nemamo zaposlene koji ne znaju da, iz dana u dan, poboljšavaju kvalitet usluga. Mi
stvaramo stručan, edukovan kadar, koji je naša najveća dragocenost. Konkurencija na tržištu je oštra, ali mi uspevamo, zahvaljujući predanosti i lojalnosti naših ljudi. I, što je
takođe bitno, niko od naših bezmalo 700 radnika ne zaboravlja da je klijent uvek u pravu!

Softverski integracioni sistem

Mopeks je jedini u Srbiji koji je proizvode renomiranih evropskih firmi (kao što su 3D, "Dr ScHneli", "Caselli", TTS, "Kolumbus", "Dulevo", "Novaltec", "Veltia", "Gojo", "Pureli" i drugi) učinio dostupnim našim kupcima. To je rezultat savremenog načina rada, organizacije posla i primene savremenih metoda rada.

– U tom pogledu, "Mopex" je i prvo privredno društvo u Srbiji iz oblasti pružanja usluga održavanja higijene, koje je u martu 2001. uspostavilo sistem kvaliteta JUS ISO 9002. Tri godine kasnije TUV Bayern je sertifikovao našu firmu, čime je potvrđen sistem menadžmenta kvaliteta ISO 9001 iz 2008. godine. U našoj zemlji, naglašava Dušan Radaković, postoji najmanje 100 privrednih društava koja se bave istom delatnošću kao i Mopeks, ali mi smo jedini do sada koji u svom poslovanju primenjujemo napredne softvere – integralne informacione sisteme i CRM koji nam pomažu u svakodnevnoj komunikaciji sa klijentima.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.